Bildiğiniz gibi bir çok geziyi sırt çantalı gezgin olarak yapıyorum. Ve yaklaşık 10 yıldır hala aynı çanta ile yollardayım. E-mail ve web sayfasından en çok aldığım sorulardan birisi sırt çantası üzerine. Nasıl bir sırt çantası kullanıyorsunuz? Nasıl bir sırtçantası almalıyım? Doğru sırt çantası nasıl olmalı? Sırt çantası nasıl seçilir? Hangi marka sırt çantası önerirsiniz? Sırt çantası alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?… diye uzayan benzer görünen ama farklı cevapları olan sorular…
Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Size direk olarak şu kadar litrelik çanta alın, şu model olur bu marka çok iyi diyemem. Her markanın farklı modelleri ve kullanım şekilleri var.
Herşeyden önemlisi bir sırtçantası alacaksanız sizin anatominize uygun bir sırtçantası almanız gerektiğini biliyor musunuz?
Unutmayın! Manava gidip 5 kilo sebze alıp onu eve taşımayacaksınız. Bir çantayı sırtınızda saatlerce taşıyacaksınız. Bu nedenle, kullanacağınız çantanın sizin vücut tipinize, bedeninize uygun olması lazım. Ben 185 cm. boyundaki erkek kardeşimin sırt çantasını taşımak istesem sanırım bütün hareketlerimi kısıtlamış ve çok çabuk yorulan bir insan olurum 🙂 Vücut yapınız, beden uzunluğunuz neden önemli biliyor musunuz? Cevabı çok basit sırt çantanızı sırtınızda taşıyorsunuz ondan. O yüzden boynunuza kadar uzanan ya da kalçanıza kadar inen bir çanta sizin için doğru olmayacaktır.
Nasıl bir sırt çantası diye bakarken kadın ve erkek vücut yapılarının farklı olduğunu unutmayın!
Omuz yapılarımız, gövde uzunluklarımız ve taşıma kapasitelerimiz farklıdır. Ve firmalar bunları düşünerek çanta üretmektedir. Bu yüzden lütfen o dedi bu dedi, o bu sırtçantasından çok memnun bende aynısından alacağım demeyin! Bu konuda iyi bir outdoor sırt çantası satışı yapan yerden anatominize, gövde yapınıza göre hangi boy sırt çantasının size uygun olduğunu hangilerini alabileceğinizi öğrenin.
Sırt çantası seçerken dikkat edin!
Ne yazık ki bel problemi olan biriyim. Bu kadar dağ bayırı sırt çantası ile nasıl geziyorum o zaman? Evet çantam beden yapıma uygun ama sadece o değil. Kullandığım sırt çantam biraz kavisli. Bu nedenle,için ne kadar doldurursam doldurayım asla sırt ve belim ile temas etmiyor. Peki bu bana ne kazandırıyor? Çantayı uzun süre taşıdığınızda kış ayında bile olsanız terlersiniz ve bir yerde durup çantayı indirdiğinizde üzerinizi de değiştiremiyorsunz küçüklükten beri annelerimizin söylediği şeyi duyabiliyor musunuz? Kızım, oğlum çıkart üzerindeki o terli şeyi hasta olacaksın. İşte ben sırt çantamı seçerken anne sözü dinleyenlerdenim 🙂 Sırt çantası nasıl olmalı diye sorduğunuzda size söyleceğim ikinci şey budur aman sizi terletmesin.
Kullanım açısından sizin için pratik olan en uygun ve doğru sırtçantasını seçin!
Tatile çıkarken yanınızda neler götürdüğünüzü olmazsa olmazlarınızı bir düşünün. Sırt çantasına tepeden herşeyi koyuyarsanız ve sonra en alta koyduğunuz birşeyi almanı gerekirse ne yapacaksınız? Veya ortalara yerleştirdiğiniz birşeyi almak için alttan üstten çantayı mı boşaltacaksınız? Bir düşünün bakalım siz neler alıyorsunuz ve neleri ayrı gözlere koymasınız? Bu soruların cevapları kadın gezginler için biraz daha karmaşık olabilir tabi ama vücut tipinize uygun, terlemenizi en aza indirecek sırt çantasi hangileri olur diye eledikten sonra kullanışlı bir çanta için ihtiyacınız olan sorular.
Tatli Gezgin sizce kaç gözlü bir çanta kullanıyor? 8 gözlü sırtçantam. Yeri geldiğinde bel ve sırt boşluğunuda değerlendiriyorum. Mat, uyku tulumu için askılıklarınıda. Kısaca 10 farklı eşya yerleştirme bölmesi var sırtçantamın. Sırt çantam 30 litre grubunda. Ne kadar kıyafet koyarsam koyayım ne yaparsam yapayım çantanın ağırlığı en fazla 12 kilo oluyor 🙂 Sırt çantası nasıl hazırlanır? bu kadar gözlü çanta ile neler yapılıyor göz atabilirsiniz.
Unutmayın! Bu detayları düşünmeden çanta alırsanız bir süre sonra çantanız size yetmemeye başlayacaktır. Sonunda yeni çanta arayışına girecek ve kısa sürede ikinci bir maliyeti arkasından getirecektir.
Sırt çantası hangi renk olsun?
Şöyle kar gibi bembeyaz çantaya ne dersiniz ya da her yerden görünebilecek cırtlak bir pembe? Gezgin kadın olunca renklerde böyle olur tabi demişsinizdir 🙂 Size tavsiyem mümkün olduğunda koyu renler tercih edin. Çünkü uzun süre yolda olacaksanız ve kamp kuracaksınız, dağda bayırda çanta taşıyacaksınız, ne kadar çok kirlenirse kirlensin o an için farketmiyeceğiniz için mutsuz olmayacasınızdır.
Kullandığım çanta siyah ve ön tarafı az miktarda sarı. O dönemde birazda renk olsun istemiştim ama toz toprak içinde o kadar kirleniyor ki içi ne kadar temiz olsada herşey leş gibi geliyor bazen bana 🙁
Ne olursa çantanızda birazda olsa fosfor olmasına dikkat edin. Işık ile minik şeritlerin parlaması, karşıdan karşıya geçerken fark edilmenizi sağlayacaktır.
Yağmurluğu olmayan sırt çantası kaldı mı?
Sırtçantasının yağmur geçirmemesi çok önemli. Ama çanta ne kadar suya dayanıklı olsada fermuarlarından, yanından, boşluklarından muhakkak su alacaktır. Bu nedenle, alacağınız çantanız yağmur koruyucu kılıfı olmasına ve bununda çantanın kolay bir yerinden hızlıca çıkartıp takacağınız şekilde olmasına dikkat edin.
Sırt çantası için vereceğiniz paraya üzülmeyin!
Unutmayın size en uygun sırtçantasını seçerseniz ve kaliteli bir çanta alırsanız ve ona iyi bakarsanız uzun yıllar sizinle olacaktır. Yaklaşık 10 yıl önce ciddi bir indirim ile 100USD vermiştim çantama ve içim cız etmişti bu kadar para verilir mi? diye. Bugün hala aynı çantayı kullanıyorsam, günde 10 saat taşımam gerektiği zamanlarda söylenmiyorsam sizce gayet ucuza bir sırt çantası almamış mıyım?
Aklıma ilk gelenleri paylaşmaya çalıştım umarım birazda olsa sizlere faydalı olur.
Yola çık! Sınırları Geç’ Hayatı Keşfet!
2 yorum
15 yıllık sırtçantam rahmetli oldu artık. Yeni çanta bakıyorum ve valla yapmurluğu olmayan çanta var hala.
Bu arada yağmurluğu yağmurdan korunmak için değil, tozdan topraktan korumak için kullanmak niyetindeyim.
Nikaragua Ometepe adasında bi otobüse binmişliğim var ki, 2 cm tozun üzerine attırıverdiler çantamı, bulut havalandı.
Bi de Panama havaalanında çantayı ön perlonlardan tutup kargoya koyarlarken klipsi kırmışlar. Oysa önde yağmurluk olsaydı, adam gibi arka askılardan tutup, çantamı mafetmeyeceklerdi..
Sanırım harikalar diyarına yolculuk olarak adlandırdığım ikinci Güney Amerika gezisi sonrası benimde çanta almam gerekecek. Torre del Paine sonrası sırt çantası dağıldı resmen 🙂