İki yıllık motosiklet ile Afrika gezimizde 34 tane ülkeden geçerken en büyük korkumuz vizeler ve sınır kapısı geçişleriydi. Bazı vizesiz ülkelerin sınır kapılarında geçirdiğimiz süreler en zor ülkelerinkinden daha uzun sürdü. Motosiklet gezisinin detaylarını bir kenara bırakalım ve Afrika kıtasındaki vizesiz ülkeler hangileri? Hangi Afrika ülkeleri sınır kapısında kolay vize veriyor? En zor vize veren Afrika ülkeleri hangileri? Hangi Afrika ülkesinin vize uygulaması nasıl? tek tek göz atalım.
Afrika’ da Vizesiz Ülkeler
Motosiklet yolculuğumuz Fas’ tan başlayarak Batı’ dan Güney’ e biraz Orta Afrika’ ya orda Doğu Afrika’ dan Sudan’ a kadar uzandı. Tek tek ülkeleri geçerken hangi Afrika ülkeleri vize istemedi ve vizesiz ülkeler listesinde yerini aldı;
Fas : 90 güne kadar vizesiz. Fas’ a gidiş ve araç ile giriş detayları
Batı Sahra : Vizesi ülkeler arasında. Batı Sahra’ ya nasıl geçilir?
Senegal : Bu ülke için hala kafamda soru işareti olsada motosiklet ile ülkeye her iki girişimde de vize sormadılar ve herhangi bir ücret ödemedim. Senegal kara sınırı ve vizesi
Gambiya : 90 güne kadar vizesiz. Gambiya’ ya motosiklet ile giriş ve gerekli evraklar
Namibya : Benim listeme vizesiz ülkelerden girdi ama kendisi ne yazık ki vize alınması gereken ülkelerden. Ben Angola’ dan Namibya’ ya geçerken sınır kapısında gittim. Pasaporta 30 günlük ülkede kalabilir diye kaşe bastılar. 😉 (Vizesi normalde 150 USD)
Güney Afrika : 30 güne kadar vizesiz
Lesotho : Benim için Afrika’ da ki vizesiz ülkelerden. Sınır kapısına gittik 5 gün ülkede kalabilir diye kaçe bastılar. Üç günlük gezinin ardından ayrıldım. (Vizesi normalde 50 USD)
Svaziland: 30 güne kadar vizesiz.
Botsvana: 90 güne kadar vizesiz.
Libya: 90 güne kadar vizesiz
Tunus : Bir diğer vizesiz ülkelerden, 90 gün
Sudan : Hartum havalimanından ülkeye giriş yapıldığında sınır kapısında vize alabilirsiniz dediler ama biz karadan ülkeye girerken vize başvurusu yapmanız gerekiyor dedikleri için Etiyopya’ dan vizeye başvurduk.
Sınır Kapısında Vize Veren Afrika Ülkeleri
Moritanya : 30 günlük vize 70 USD. Moritanya vizesi ve gümrük işlemleri
Togo : 7 günlük transit vize 10 USD. Togo vizesi uzatma için gerekli evraklar
Mozambik : Sınır kapısında 90 güne kadar vize veren Afrika ülkelerinden.
Madagaskar : 90 güne kadar sınır kapısından vize alınabilir.
Tanzanya : Sınır kapısında vize veren Doğu Afrika ülkelerden.
Zambiya : Sınır kapısında 30 günlük vize alabilirsiniz.
Zimbabve : Sınırda 30 günlük vize alınabilir. Zambiya ve Zimbabve’ ye aynı anda gitmek üzere gezi planınız varsa tek vize ile giriş yapabilirsiniz. Kaza vize nedir? Vize ücretleri ne kadar?
Kenya: 30 güne kadar kapıda vize verilmektedir. 50 USD
Uganda: 30 günlük sınır kapısında vize alınabilir. Ücreti 50 USD
Rvanda : Sınır kapısında 30 günlük vize ücreti 30 USD. Kenya, Uganda ve Rvanda’ ya aynı zamanda gezi planlıyorsanız Doğu Afrika Turist Vizesi (EATV) almanızı tavsiye ederim. Daha ucuz ve her üç ülkenin kapısında vize için sınır beklemenize gerek yok.
NOT 1: Bazı kaynaklar Burundi ve Cibuti için kapıda vize alınabiliyor diye yazıyor. Mayıs 2018 tarihinde biz ordayken vize başvurusunda bulunmamız istendi. Burundi vizesi için gerekli evraklar ve ücreti yüzünden girmekten vazgeçtik. Etiyopya ısrar etmemize rağmen çok girişli vize vermediğinden Cibuti’ ye gitmek için vizeye başvurmadık. Ama iki ülke içinde bizim orda olduğumuz zamanda, sınır kapısında vizeye kesinlikle hayır dediler.
NOT 2 : Gitmediğimiz Afrika’ nın ada ülkelerinden Mauritius ve Seyşel Adaları 90 güne kadar vizesiz, Yeşil Burun Adaları (30 USD) ve Komor Federe İslam Cumhuriyeti (50 USD) sınır kapılarında vize veren ülkelerden.
En Zor Vize Veren Afrika Ülkeleri
Afrika kıtası etrafında motosiklet ile tur atarken vize alması en zor olan dört ülke vardı yolda olan herkesin dilinde dolaşan. Batı Afrika rotası yapanların önünü kesen, Doğu Afrika rotasına Güney Afrika’ dan başlayanların alamazsak vizeyi yandık dedikleri ülkeler sizce hangileri olabilir?
Afrika’ da en zor vize veren ülkeler hangileri : Nijerya, Angola, Gana ve Etiyopya.
Açıkcçası biz Nijerya, Angola ve Etiyopya vizelerini alırken şanslıydık. Günlerce beklemedik, elçilik kapılarına git gel yapmak zorunda kalmadık. Sadece Gana için yollarda vize alamadık. Ama artık sınır kapısına yaklaştığında bir önceki ülkenin problem çıkarmadığını söyleyenler oldu. Biraz zorlasak Gana’ ya girebildik ama Nijerya ve Gabon için yağmur sezonuna kalıyorduk. Bu nedenle, başka bahara dedik.
Afrika ülkeleri yolda vize uygulamaları, gümrük işlemleri, gerekli evraklar hakkında daha fazla bilgi arıyorsanız tıklayın.