Tatile çıkmak düzenli bir iş hayatım varken beni en mutlu eden şeydi. Tatil çantamı hazırlarken düşünmeden elime ne geçerse alırdım yanıma. Ne zaman ne giyeceğim belli olmaz diye. Eğer kampa gitmiyorsam üç günlük seyahat için bile seyahat bavulum küçülmezdi. Her seferinde valizi bagaja vermek için ve uçaktan indiğinde valizi almak için sıra beklemek beni bunaltmaya başladı ve yavaştan tatil valizim küçülmeye başladı. Birde yanıma aldığım kıyafetleri kaladığımda minicik olmaya başladıklarında inanılmaz rahat ettim.
Evet! Tatilde takım elbiselerden kurtulmak canımın istediği herşeyi giymek istiyorum. Öyle olunca seçim yapmakta zorlanıyorum. Ama zamanla gördüm ki bazı kıyafetleri sadece taşıyorum, giymiyorum. Bazen getirdim bari giyeyim diyorum. Bunları yaşadıkça da seyahat çantam yavaş yavaş küçültmeye başladım.
Bugün yollarda sırt çantalı bir kadın gezgin olarak oradan oraya geziyorum. En fazla 12 kilo alabilen bir çantanın içine dört mevsim kıyafeti sığdırmaya çalışıp yola çıkıyorum. Gezilerimde sadece şort, tişört veya kot pantolon ile gezmiyorum tabii ki. Yollarda daha önce karşılaştığım tanıştığım arkadaşlarımın ülkelerini ziyaret ettiğimde onlarda kalabiliyorum. Aile ziyaretlerine gidebildiğimiz gibi gece dışarıda çıkabiliyoruz. Durum böyle olunca az eşya çok fonksiyonlu olmalı diyorum ve tatil- seyahat çantası hazırlamaya başlıyorum 🙂
Buradaki alacaklar listesi en az iki aylık gezi için hazırladığım tatil çantası.
Ayakkabı Seçimi
Her yere ayrı ayakkabı kuralını sırt çantası olunca kısıtlıyorum. Tırmanış ve büyük yürüyüşler için daha az yer kaplamaları için ayağıma geçiriyorum. Yanımda her daim bir spor ayakkabı bulunuyor. Otelde, sokakta veya kumsalda giyeceğim ortak bir terlik olmazsa olmazlardan. Ve düz bir siyah ayakkabı. Hem gün üçünde yürüyebileceğim hemde gece rahatlıkla giyebileceğim. Çünkü hala gittiğiniz bir şehirde girmek istediğiniz bir restoran ya da eğlence yerleri bot, terlik veya spor ayakkabı ile giriş yapmanıza izin vermiyor 🙁
Tabii ki ayakkabıların çok az yer kaplaması önemli o nedenle hem rahat hemde katlanabilen ayakkabıları tercih edebilirsiniz.
Pantolon Seçimi
Yanıma çok fazla kot pantolon almayı tercih edenlerden değilim onun yerine yürüyüş pantolonu ya da şortu tercih ediyorum hem daha az yer kaplıyorlar hemde yıkanmaları ve kurumaları kolay oluyor. Sürekli dağ bayır dolaşınca tercihim ister istemez siyahtan yana 🙂
Mont Seçimi
Kara kışa gidiyorsam yapacak bir şey yok kocaman kış montumu yanımda taşıyorum. Onuda genelde polar içlik ve yağmurluk şeklinde olandan tercih ediyorum ki duruma göre içini ya da dışını ayrı ayrı giyme şansım olsun diye. Yakın zamanda yapacağım Güney Amerika gezisinde -20 derece ile 30 derece arasında her sıcaklığı göreceğim için hem kar için hemde gündelik kullanım için montlarım yanımda olacak.
Size tavsiyem seyahat için mont seçimi yaparken sizi 3 mevsim de idare edebilecek birşeyler bakın. Bazen güneş o kadar kavurucu olabilir ki korunmak içinde birşeyler giymek isteyebiliriz. Benim kullandığım mont 15 ile 32 derece arası beni idare edebiliyor. Giyip giymeyeceğimi bilmesem de hep yanıma alamıyorum. Çünkü işlevi büyük kendi küçük.
Kıyafet Seçimi
En çok sevdiğim şeydir elbise giymek. Nerede olursam olayım vazgeçilmez onlardan. Hem kullanışlı hem az yer kaplıyor.
Bir çok elbiseyi neredeyse her mevsim giyebildiğimize göre tek renk elbiseleri yanımıza alıp sabah kumsalda, öğlen şehri gezerken akşam da yemeğe giderken neden giymeyelim ki! Bir şal, bir kemer veya bir kazak her zaman farklı kombinasyonlarda bir elbiseyi kullanmaya olanak sağlar.
Şort ve tişört konusunda abartmaya gerek yok. Zaten 3 aylık bir yolculuk için dolabımı alıp gitmem gerekir sanırım. Genelde bir hafta gibi düşünerek bir etek, iki şort, iki elbise ve beş tişört giriyor sırt çantama. Gerekirse yıkıyor ya da yoldan alıyorum. Bazen gittiğiniz yerlerde öyle uygun şeyler buluyorsunuz kullan at sizi hiç üzmüyor.
Ya Üşürsem İçin Seçim
Kazaklar çok fazla yer kapladığı için çok fazla almıyorum yanıma. Ama en az üç mevsim göreceğim bir gezi ise bir hırka, iki kazak ve ince bir polar benimle oluyor her zaman. Kazak ve polar için renk seçimini biraz elbiselerin renkleri belirliyor tabi 🙂
Mayo, iç çamaşırı ve çorapları dışarıda bırakırsak iki aylık gezi için kaç parça eşya aldık? Sırt çantası içine 17 parça kıyafet ve 3 adet ayakkabı (terlik) girmiş oldu.
İngiltere’ de yapılan bir araştırmaya göre bir haftalık tatile kadınlar 28 çeşit kıyafetle gidiyor. Şimdi yaptığımız hesaba baktığımda çorap ve çamaşırları da ekleyince 28 kıyafet yapıyor. Demek ki bir haftalık tatil ya da iki aylık tatil aslında fark etmiyor, 28 kıyafet ile tatile gidiyoruz 🙂
2000 kadının katıldığı anket sonuçlarında ki bir diğer şey, yurt dışı seyahatlerimizde bavul sınırını aştığımız ve her 20 kadından birinin sırf bavuluna koyduğu için sürekli kıyafet değiştirmesi. Neyse ki ben artık bunları yapmıyorum 🙂
Valizinizi, sırt çantasını hazırlamanın püf noktalarından birisi, kıyafetlerinizin daha az yer kaplaması için katlamak yerine rulo yapabilirsiniz. Ayakkabı seçimlerinde katlanabilen rahat ayakkabılar seçebilirsiniz.
Yanınıza alacağınız tatil bakım çantasının içine orjinal boyutunda kremlerinizi koymak yerine minik seyahat şişeleri alarak onların içini doldurabilirsiniz.