Günümüzde akciğer kanserinden sonra en çok görülen kanser çeşitleri başında ne yazık ki meme kanseri geliyor. Ülkeden ülkeye rakamlar değişiklik gösteriyor olsa da bugün her 7 kadından 1 i meme kanserine yakalanıyor. Hatta gelecek zamanlar için her kadın hayatında meme kanserini yaşayacak diye internette yazılır görüyorum, ne kadar doğruluk payı var açıkçası bilmiyorum ama bana inandırıcı geliyor.
Bir çoğumuzun aklına kanser neden olur? diye sorulduğunda aklımıza ilk genetik olduğu gelir ve ailemizde yok ise rahat bir nefes alırız çünkü kanser yakınımızdan bile geçmeyecektir. Meme kanseri tedavisi devam eden birisi olarak söylüyorum tamamen YANLIŞ!
Meme kanseri nedenleri ?
Maddeleri sıralamadan önce bilmelisiniz ki ben doktor, hemşire ya da kanser için bilir kişi değilim. Motosiklet ile dünya turunda olan bir kadınım ve iki yıllık Afrika kıtası gezisini yeni tamamlamışken ne yazık ki meme kanseri olduğumu öğrendim ve trajik-komik başıma gelmeyen kalmadı bu süreçte. Ve meme kanseri ile ilgili ne öğrenmek istesem yaptığım araştırmalarda bir şeyler eksik kaldı ya da yanlış yazılmış moral bozucu şeyler buldum. Bu nedenle, öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Yazıları okurken aklınızda bulunsun.
1- Kadın olmak meme kanseri riski için yeterli bir neden.
2- 12 yaş ve öncesi adet döneminin başlaması veya 55 yaş sonrası menopoza giriyor olmak
3- 30 yaşından önce çocuk doğurmamış ve emzirmemiş olmak
4- Hormon hapları, meme kanseri nedenleri sorusunun cevaplarından birisi; Menopoz sonrası 5 yıldan uzun süre kullanılan hormon ilaçları, 10 yıldan uzun süre kullanılan doğum kontrol hapları ve başka nedenler ile kullanılan östrojen hormonu ağırlıklı ilaçlar risk unsuru.
5- Genetik yatkınlık. Ailenize meme kanseri olması sizin için bir risk faktörü olsa da internet gördüğüm araştırmalar çok şaşırtıcıydı. Çünkü ortalama her 10 kadından 8 i ailesinde meme kanseri olmayan kişiler.
6- Yaş bir diğer meme kanseri risk faktörü. Her ne kadar 50 yaş üzeri kadınlarda ağırlık meme kanseri görülüyor olsa da 40 yaş itibari mamografi çekilmeye başlandığını ve 20’ li yaşlarda da kanser riski olabileceğini unutmayın.
7- Beslenme ve obezite birçok hastalıklı olduğu gibi kanser nedenlerinden birisi.
8- Birisini sigara içerken görsek ve birisi bize o anda kanser neden olur diye sorsa sanırım sigarayı hemen nedenler arasına alırız. Garip ama sigarının meme kanseri riskini arttırdığına dair bir bulgu yok ama Alkol meme kanseri riskini arttırıyor.
Nasıl, neden meme kanseri oldum?
Sorusuna cevap aramaya başladım. Ailemde genetik meme kanseri olan kimse olmadığı için hiç aklıma gelmeyen başıma gelmişti. Diğer genel olarak kulak aşinası olduğumuz maddelere bakarsak; öyle çok alkol ve sigara kullanımım yok, kilolu değilim, sürekli spor yapan hastane nedir bilmeyen, sağlıklı biriydim.
Tabi ki böyle bir soruya kimsenin net bir cevap vermesi mümkün değil ama araştırmalarım sonucunda yukarıda yazdığım sekiz maddeden ilk dört tanesi benim için geçerli olanlar. Risk faktörlerinin %50’ sine sahipmişim. Hatta buna 40 yaşını geçmiş olmayı da eklersem risk oranımı %62.5 yaptım bile. Bu araştırmayı daha önce yapmış olsaydım meme kanseri belirtileri konusunda daha dikkatli olurdum ve belki çok daha önce fark edebildim.
*****Meme kanseri tedavisi , belirtileri, evreleri, tedavi öncesi ve sonrası bilmeniz gereken önemli bilgiler…… meme kanseri ile ilgili tüm yazılara ulaşmak için : Meme kanserini erken fark et, sen kazan!
—————————————————————————————————————-
Her ‘ Erken Fark Et! Sen Kazan!’ yazısın altında tekrarladığım not : Lütfen unutmayın, ben bir doktor, hemşire, hasta bakıcı, bilir kişi… vb değilim. Sadece meme kanseri ile savaşan birisiyim. Teşhis konduğu günden bu yana konu hakkında araştırıyoruz, deneyimli olan kişiler ve doktorlar ile görüşüp bilgi ediniyoruz, içinde bizzat yaşıyoruz ve bilgi paylaştıkça değerlidir sözünden yola çıkarak öğrendiklerimizi ve yaşadıklarımızı paylaşmaya çalışıyoruz. Her ne kadar kanser ve tedavi süreçleri ile ilgili genel bilgiler doğru olsa da herkesin kanseri de tedavi sırasında yaşadıkları da kişiye özeldir. Bir kişinin yaşadığını diğer kişide yaşayacak diye bir kural yok. Bu nedenle, duyduğunuz her kötü şeyle panik olmayınız ama tedbiri de elden bırakmayınız. Bu ilaç iyi geliyor şu bitki karışımını kullan denildiğinde lütfen önce doktorunuza danışınız. Bu süreçte neyin iyi ya da kötü geleceği almış olduğunuz tedavi ve ilaçlara göre değişebilir. Lütfen, bu süreçte yaşadıklarınızı doktorunuz ile paylaşmaktan çekinmeyin ki size en doğru ve uygun desteği verebilirsin.
—————————————————————————————————————–