Bir Pazar Günü dolabımı açtım. Yazlık ve kışlıkları ayırmak, eskiyen kıyafetlerimi elemek istedim. Dökmeye başladım tüm çekmeceleri… Askılarda ne varsa raflara ne koyduysam indirdim herşeyi yatağın üzerine. Sanki Salı yada Perşemde pazarındaki kocaman bir tezgaha bakar gibiydim. Ve gözlerime inanamadım. Bu kadar şeyi ben mi almıştım?!
Bir vitrinin önünden geçerken indirim var diye girdiğim mağazadan almışım birşeyler, sonra başka birinden… Üzerlerinde etiketleri duruyor ama hatırlamıyorum ne zaman aldığımı. Bir gün giyilir diye konmuşlar bir çekmeceye sonra unutulup gitmişler. Ayıkla ayıkla bitmiyor. Bir an düşündüm geri koy yerlerine yeter bütün gün uğraştın bitmiyor diye, ama o işin kolayı olacaktı. Bir şekilde kendimi cezalandırmam gerekiyordu. Ertesi günü yorgunluktan bitmiş halde işe gittiğimde kendime acıdım resmen. Onca parayı alışverişe mi gömdüm sadece ucuzlar diye!
Evet biz kadınlar bazen alışveriş yaparken kendimizi kaybediyoruz. Reklamlar, cazip fiyatlar veya arkadaşlar ile bir Cumartesi buluşmasının dönüşleri çok maliyetli oluyor ve hep birşeyler alıyoruz. Tabii aslında bunu sadece kıyafetler için değil makyaj malzemelerimiz içinde söylüyorum 🙂 İş hayatının içinde olunca günlük ve iş kıyafetleride farklıysa zaten işin içinden çıkamıyoruz di mi?
Hadi sizde dökün dolabınızda neler var bir bakın!
- Ne neyle uyumlu?
- Hangileri daha yeni?
- Nasıl kombinasyonlar yapabilirsiniz kıyafetleriniz ile?
- 3 ay hiç alışverişe çıkmasanız çıplak mı kalırsınız?
- Tahmini alışveriş için ne kadar para harcıyorsunuz?
- Bir süre alışverişe gitmeseniz ne kaybedersiniz?
- Almayı düşündüğümüz kıyafetleri iş ve günlük hayatımıza uyabilecek şekilde seçme şansınız var mı?
- Kaç çift ayakkabınız var? Ya da kaç tane çantanız?
- Çantanızda kaç tane ruj var mesela? 🙂
- Bu ayakkabıları şu kıyafetlerimle giyerim deyip sonra ayağımızı acıttığı için giyemediğimiz, atmaya kıyamadığımız ayakkabılar var mı?
- Sürekli takım elbise almak mı? Yoksa pantalon, etek, ceket kombinasyonları mı?
- Çok güzelmiş hemde 100 TL den 20 TL ye inmiş. Şimdi ihtiyacım yok ama sonra giyerim diye kaç tane şey alıyoruz?
Böyle uzayan giden pek çok soru sorabiliriz kendimize. Ve oturup düşündüğümüzde, kredi kartı ekstrelerimize göz attığımızda gelir ve gider dengemizi bazı zamanlar nasıl etkilediğimizi görebiliriz. Biraz kendimizi sıksak nasıl tutumlu olunur? sorusunu sormadan tutumlu olabiliyorum diyebiliriz 🙂 İndirim zamanı mağaza ve vitrinlerinden uzak durduğumuzda da diğer soru gelir; nasıl para biriktirilir?
Ben o Pazar ve Pazartesi deneyiminden sonra iki yıl neredeyse hiç alışveriş yapmadım. Kredi kartı ödemelerim azaldıkça ot0matikman tutumlu olmuş oldum 🙂 Bir vitrinde bir şeyi beğendiğimde ”ihtiyacım yok ama çok beğendim” dediğimde arkasından düşündüğüm tek şey vardı; alma biriktir! Çok alışveriş yapan değil çok seyahat eden kadın ol!
Tabii o dönemlerde neden bu kadar alışveriş yapıyorum diye kendime kızmadım. Üniversite bitmiş iş hayatına başlamışsın. Kendi paranı kazanıyorsan. Zamanında almayı ertelediğin şeyler olmuş ve kendini şımartmak istiyorsun. Ama şımarmakta bir yere kadar işte.
Bugün bile bazen sohbetlerde nasıl bu kadar geziyorsun? Para nasıl birikti? Sorusu sorulduğunda bunları paylaşıyorum ve sonrasında dolabını indirip odasını çarşamba pazarına çeviren arkadaşlarım ile bu konuda bayağı espiriler yapabiliyoruz 🙂
Haydi hanımlar, bütçeniz ne olursa olsun sizde de biraz alışveriş keyfi varsa bunları bir düşününün. Daha az alışveriş daha çok seyahat biz kadınların olsun. Ya da siz bunu nereye harcayacaksanız….