Seyahate çıkarken sadece valiz hazırlayıp yola çıkamıyoruz ne yazık ki… Çünkü yolda karşılaşacağımız zorlukları biraz olsun azaltabilmek için öncesinde iyi bir hazırlık yapmamız gerekiyor. Bir ülkeye gitmeden önce dikkat edeceğimiz her husus bize biraz daha güvenli bir seyahat sağlıyacaktır. Seyahate çıkmadan önce neler yapmalıyız? bu yazı öncesi göz atmanızı tavsiye ederim.
Gezilerimin pek çoğu yalnız yollarda geçiyor. Hem tek başına hemde kadın gezgin olunca yapılması gerekenler dikkat edilmesi gerekenler listesi uzuyor.
Kadın gezgin olarak yanlız başına yaptığım seyahatlerden öğrendiklerimden ve gördüklerimden yola çıkarak bazı tavsiyelerde ve önerilerde bulunmak, bazı tüyoları sizlerle paylaşmak istedim. Bunları yalnız seyahat eden kadınlar ve gezginler için tehlikeli ülkelere giderken dikkat edilmesi gereken şeyler olarak düşünmeyin. Çok güvenli bir şehre gidiyor olsanız da göz atmanızda fayda vardır 🙂
Yolda yalnız, tek başına bir kadın veya gezgin olarak seyahat ederken neye neden dikkat etmemiz gerekiyor?
Gideceğiniz şehre bilet alırken varış saatinin geç olmamasına özen gösterin
Özellikle ilk defa gidiyorsak ve saat geç olduysa otele gidecek ulaşım bulamayabiliriz. Her zaman gece gündüzden daha tehlikelidir.
Birilerine adres sormanız gerektiğini tedbiri elden bırakmayın
İlk adres konusunda yardım isteyeceğiniz kişiler polis veya güvenlik görevlileri olsun. Sonra etrafınıza bakın otel, restoran veya market görüyorsanız onlara sorun. Hiç birini bulamıyorsunuz yolda size güven veren birine sorun. En kötüsü biraz yürüyün kesin bir yer bulursunuz soracak 🙂
Elbise ve takılara dikkat edin, mütevazi olun
Dikkat çeken takılar, mücevher bulundurmayın. Gerçek ya da sahte gösterişli bir şey hırsızları alarma geçirebilir. Kıyafet konusunda da çok fazla dikkat çekmemeye biraz daha yerel görünmeye çalışın. O kadar da turist olduğunuzun anlaşılmasına gerek yok.
Otelden çıkmadan tehlikeli bölgeler hakkında bilgi alın
Ne kadar güvenli olduğunu düşündüğünüz bir bölgede de olsanız gitmek istediğiniz yerleri resepsiyona söyleyin. Herhangi bir yerin tehlikeli olup olmadığını sorun. Bazen bir yerden bir yere sokaklarda gezerken kendimizi bambaşka bir köşe başında buluruz. Yürüyüş rotamıza çok sabit kalmayabiliriz 🙂
Güvenli şehir merkezlerinde kalmaya çalışın
Toplu taşımaya yakın, karanlıkta bile rahat girip çıkabileceğiniz, kaybolduğunuzu düşündüğünüzde rahatlıkla adresin herkes tarafından bilineceği bir yer olması sizin için daha kolay olacaktır.
Her daim tüm paranızı ve önemli evrakları yanınızda taşımayın
Yolda her dakika size pasaport sorulmuyor. Fotokopisini alabilirsiniz. Bütün yolculuk için yanınıza aldığınız parayla da sokaklarda olmanıza gerek yok. Otelde kasaya bırakın ya da resepsiyona teslim edin.
Tek başınıza toplu taşıma kullanmayın
Arka sokaklara gidiyorsanız, karanlıkta toplu taşıma kullanıyorsanız, gideceğiniz yer uzakta ve siz yolundan emin değilseniz sizden başka yolcunun olmadığı bir aracı tercih etmeyin. Biraz bekleyip bir sonrakine binebilirsiniz. Aynı şekilde tıklım tıklım dolu olan toplu taşımalarıda tercih etmeyin. Geç olsun ama güç olmasın.
Her ikram edileni emin değilseniz almayın.
Bir parkta ya da çok az insanın olduğu yerlerde oturup birileri ile konuşuyor olabiliriz ama her ikram edileni almak zorunda değiliz. Ben Kolombiya’ da Minca Şelaleleri’ ne gittiğimde bir çift ile sohbet ediyorduk daha Güney Amerika gezimin ilk günleriydi. İki tatlı çocukları vardı. Bana yanlarında bulunan yöresel bir içeceği ikram ettiler, buz gibi o sıcak havada. Teşekkür edip almak istemediğimde güldüler. 5 minik bardağa koydular, çocukları ile içtikten sonra artık içebilirsin dediler. Ve dönüp bana ”Burası Kolombiya. Sende tek başına bir kadın. Çok doğru bir şey yapıyorsun. Güvenle iyi seyahatler” dediler.
Yolda ya da bir şehri gezerken aptal turist gibi görünmeyin.
Gezdiğiniz yeri hiç bilmiyor olabilir ya da o an için kaybolmuş olabilirsiniz ama size bakan herkesin bunu anlamasına gerek yok. Mümkün olduğunca turist gibi görünmeyin. Zaten elinizde kocaman bir fotoğraf makinesi ile durmadan fotoğraf çekiyorsanız ben turistim diyorsunuz 🙂
Çantanız ve Elektronik eşyalarınıza dikkat edin.
En son Santiago, Şili’ de başıma gelen kapkaç çalışmasından sonra bunu notu eklemem gerektiğini farkettim 🙂 Mümkün olduğunda iki elinizi her daim kullanabileceğiniz şekilde yürümeyi tercih edin. Kol çantası yerine minik sırt çantası tercih nedeni olabilir. Böyle arkaya değil önde kullanabilirsiniz ve fotoğraf makinası dahil herşeyi içine koyup istediğiniz zaman alabilirsiniz. Telefon ile konuşacaksınız telefon elinizde değil çantanızda olsun. Kulaklık ile konuşmayın çalışın. Santiago’ da telefonu kulağımdan alıp kaçmaya çalıştıkları için bunu yazabiliyorum 🙁 Artık heran yanımda kulaklık var.
Gece dışarı mı çıkacaksınız
Bir şehrin gecesi ışıklar yandığında bambaşka bir güzelliğe bürünür ve biz o halini de görmek isteriz. Ama gündüz gidilebilen her bölge gece o kadar güvenli olmayabilir. Veya bir restoranta, bara ya da gece kulübüne gidiyor olabilirsiniz. Muhakkak yer ve bölge hakkında bilgi alın.
Guatemala‘ nın başkenti merkezde kalıyor olmama rağmen hava karardığı andan itibaren resepsiyon, otel binasından 100 metre bile uzaklaşmamı istedi. Sabah kaç tur attığım sokaklar bana yasaklanmıştı. Aynı şekilde Kolombiya‘ nın başkenti Bogota’ da gündüz gezdiğim şehir merkezi için 7 den sonra güvenli değil ama Zone-T bölgesinde sabaha kadar sokakta olabilirsiniz denmişti. Söz dinlediğimiz sürece başımıza birşeyler gelme olasılığını en aza indirebiliyoruz.
Taksiye binmeye karar verdiğinizde
Belki Avrupa’ da yoldan her geçen taksiyi durdurup biniyor olabiliriz ama tek başına yollardaysan ve bir kadınsan nerden nasıl taksiye binmenin güvenli olduğunu sorun. Mümkün olduğunda resepsiyonlardan ya da restorantlardan bu konuda yardım isteyin.
Örneklerim hep benzer ülkelerden olacak ama bir kere birşeyi gördüğünüzde artık o tüm ülkelerde yanlız bir kadın seyahat ederken dikkat etmeli listesine giriyor. Bogota‘ da bana söylenen tek birşey vardı sakın yoldan taksiye binme, kaldığın yerden bu konuda yardım iste idi. Bogota’ da yaşayan Kolombiyalı sevgili arkadaşım İrene’ de bunu her seferinde tekrarladı ve bana gerekli olursa diye taksi telefonları verdi.
Ekvador ve Bolivya‘ da da taksi konusunda emin olamayınca birinde apartmandaki güvenlik görevlilerinden diğerinde de polisten yardım istedim. Onlarda iyi yaptınız dediler. Neye dikkat ettiklerini tam anlamadım taksileri durdururken ama onlar konuşup gideceğim adresi söylediler ve içeri girene kadar taksinin beni bekleyeceğini ve ne kadar ödeyeceğim hakkında bilgi verdiler. Bu da yetmedi bindiğim taksinin plakasını not ettiler.
Otobüs ile gece yolculuğunda bunları atlamayın
Önemli eşyalarınızı üzerinizde bulundurun ve siz uykuya daldığınız anda sizi uyandırmadan alınması mümkün olmayacak şekilde muhafaza edin 🙂
Birden fazla çantanız varsa kaybolsa üzülmeyeceğiniz herşeyi aynı çantaya koyun. Böylece bagaja verdiğinizide başına birşey gelirse üzülmezsiniz. Fotoğraf makinası, tablet, bilgisayar, şarj aletleri gibi şeyleri yanınıza alacağınız sırt çantasına koyun ve bu çantayı yanınızdan hiç ayırmayın. Yeteri kadar küçük ise sarılıp uyuyabilirsiniz veya sırt çantasının askılarını ayaklarınızın arasına koyup sıkıştırabilirsiniz.
Peru‘ da tanıştığım bir çift otobüste nasıl soyulduklarını anlattı. Gece uyurken sırt çantaları ayaklarının altında duruyormuş. Arka koltukta oturanlar çantayı onlar farketmeden koltuk altından çekmişler ve içlerindekileri alıp yerine başka ıvır zıvır şeyler ile doldurmuşlar. Onlaar otobüsten indikten bir süre sonra çantadan birşey almaları gerektiğinde bunu fark etmişler. İnerken çanta hale ağır olduğu için akıllarına o anda kontrol etmek gelmemiş.
Daha gücenli ise 2-3 lira fazla vermekten çekinmeyin.
Bir yere gece otobüsleri ile seyahat edeceksiniz en ucuz otobüsler ile gitmek için çok çabalamaya gerek yok. En pahalı olanlarına binin demiyorum. İkisinin ortasında güvenli firmaları tercih edebilirsiniz. 20 TL, 50 TL ve 100 TL fiyatlı otobüslerden bazı yerlerde 50 TL olsada tercihim bazılarında 100 TL olabiliyor.
Otobüs tercihimi biraz yoldaki diğer gezgin arkadaşlarım biraz turist ofisleri birazda kaldığım yerin sahipleri belirliyor. Gideceiği yolun ne kadar güvenli olup olmadığını, bildikleri problemleri soruyorum. Firma önerilerini alıyorum ve otogar a giderek ona göre bilet alıyorum. Peru’ yu kuzeyinden güneyine boydan boya geçerken bindiğim otobüsler ya parmak izi aldı ya da içeri girip hangi koltukta kim oturuyor tek tek video kayıdı yaptılar.
Her zaman bir B planınız olsun
Bizler pe kötü senoryaları sevmeyiz ama yola çıkarken en kötü olasılıkları düşünerekte hazırlıklı olmak gerekiyor. Yaptığınız yol plan ve prgramı istediğiniz gibi gitmeye bilir eğer alternatif bir planınız varsa yola devam edebilirsiniz.
Örneğin, Bolivya geziminde hatlarımı çok güzel çizdiğim bir planım vardı ve 15 gün içinde yapmka istediğim herşeyi yapıp ülkeden çıkacaktım ama ülkede ki protestolar nedeni ile 3-4 gün beklememe rağmen en çok yapmak istediklerimi yapamadım. Yüzümü düşürüp oturdum mu hayır. Gitmeden önce çok fazla alternatif rota planı yapmıştım. Protestoların olmadığı bölgeleri öğrenip Salar De Uyuni ve Dead Road hayallerinden vazgeçip rotamıı Rurranabaque‘ ya çevirdim yeniden Amazonlara doğru… Ne mi oldu? Bir türlü yakından bile göremediğim pembe yunular ile saatlerce yüzme ve oynama şansı buldum. 🙂 Bir hata sonra La Paz’ a geri döndüğümde sadece 3 günüm vardı ve Dead Road’ a gidebildim hatta bir gün bile olsa SAlar De Uyuni’ nin güzelliklerini yapayabildim.
Kötü birşey olursa direnmeyin!
Şu ana kadar hırsızlık ile ilgili birşey ile karşılaşmadım ama aklımda olan tek birşey var. Eğer birgün bir yerlerde birisi ve birileri sıkıştırıp soygun yapmak isterse direnmenin anlamı yok. Ne istiyorlarsa alabilirler yeterki darp gibi birşeyler yaşamayım. Yolda bu tarz şeyleri yaşayan kişiler ile tanıştım. Ve bana söyledikleri cüzdanını ve çantanı istiyorlar oldu. Hiç tartışmaya girmeden verdim ve gittiler dediler.
11 Nisan’da Şili’ de yaşadığım kapkaç denemesini hala saymıyorum. Çünkü birşeyi kaptırmadım 🙂
2 yorum
Meksika’da da ADO firmasının terminallerinde; otobüse binmeden önce x-ray’den geçiliyor ve otobüsün içinde bütün yolcuların yüzleri videoya kaydediliyor. Hayatımda en pahalı otobüs yolculuklarını ADO ile yaptım ama 6 ayrı yolculukta 5.000km yolu güvenli bir şekilde tamamladım.
Yeni seyahate başlayan insanlar için çok yardımcı oluyorsunuz…Teşekkürler.