Bu yıl aslında Afrika, hayaller ülkesine yolculuk yapmaktı arzum ama nasıl olduysa rota yine Güney Amerika’ ya döndü. Geçen yıl Güney Amerika’ dayken bu kıtaya vurulmuş, büyülenmiştim. Dünyanın doğal güzelliklerini araştırırken ve geçmiş dönemin yazılarını yazarken çok şaşırmadım yeniden kendimi orada bulmakta. 🙂
30 Mart’ ta Istanbul’ dan ayrılıp yollara düşmüştüm. Ve toplam 120 gün oradan oraya şehirleri, ülkeleri, kültürleri ve hayatları öğrenmekle geçti Latin Amerika’ da. Sadece 8 gün Meksika’ ya son dakika ayırdığımız için burayı hesaplamalara dahil etmiyor olacağım ve hala Güney Amerika’ dan bahsetmeye devam edeceğiz.
111 GÜNÜN TOPLAM MALİYETİ : 4300 USD. (Tabi uçak bileti dahil değil)
Güney Amerika Uygun Fiyatla Nasıl Gezilir?
Bu süreçleri ülke ülke tek tek yazmayı çok isterdim ama günlüğümü Amazon nehrinde timsahlara kaptırdığıma göre genel olarak bakacağız.
Güney Amerika harika diyarına yolcukta 111 günde toplam 4 ülke, 36 şehir ve 4 ada görme şansım oldu. Gördüğüm dünyanın doğa harikalarını tek tek yazarsam çok zaman alır, ayrı yazılarla bunları paylaşırım nasılsa 🙂
Harikalar diyarı yolculuğunun kısa kısa konaklamaları:
- 9 gece otobüs yolculuğu yaptım yakın mesafeler arası seyahat ettiğim için
- 15 günü kamp kurarak geçirdim.
- 12 gün arkadaşlarımın misafirperverliği ve couchsurfing denemesi var.
- 7 gecesi Amazon nehrinde botta hamakta uyuyarak geçti
- 10 gecesi aynı yolu paylaştığımız arkadaşlar ile hostel yerinde hotel daha sakin kalmayı tercih ettik.
- Geriye kalanları 4-5 gecelik hostel odası konaklamaları
Güney Amerika yolculuğunda kullandığım araçlar :
Uçak, otobüs, araba ve botlar.
- 7 adet uçuş
- 2 özel araba
- Adalar için bot yolcukları
- Geriye kalan tüm yolcukları otobüsler ile geçti.
Yemek içmek konusunda son zamanlarda çok üşengeç olduğum için ağırlık dışarda yemek yedim ve buda ordaki harcamaların tutarlarını biraz yukarıya çekti. Çünkü kendin yemek yapsan tek bir öğün maliyeti en fazla 3 TL falandı.
Güney Amerika gezisinin en pahalı, maliyeti yükselten kalemleri nelerdi?
360 USD : Patangonya’ yı gemi ile geçmek istedim. Puerto Montt’ dan Puerto Natales’ e 3 gece gemi yolculuğu. 50 USD ye çok rahat gece otobüs yolculuğu ile gidilebilirdi.
130 USD : Puerto Montt yakınlarında meydana gelen volkan patlaması nedeni ile Patagonya’ da otobüs ve uçak yolcuklarında sıkıntı olduğundan bulduğum ilk uçak ile Buenos Aires’ e kaçtım. Yaklaşık 60 USD’ ye bu yol yapılabilirdi.
200 USD : Buenos Aires’ den Iguazu Şelalerine gidiş-dönüş uçak bileti. Aslında tek yön otobüs ile aynı. Dönmek yerine oradan otobüs ile Brezilya’ ya geçilebilirdi ama Uruguay’ ı görmeye karar verdiğim için geri döndüm.
130 USD : Vitoria- Salvador arsı uçak yolculuğu. Saatlerce yol gitmek 75 USD idi ben biraz üşendim.
120 USD : Salvador-Recife uçak bileti. Otobüs 65 USD idi. O kadar uzun otobüs yolculuğu yapmak yerine kaplumbağa projesini görmek istedim. Otobüs de geçecek zamanı oraya ayırdım.
*** Toplamda 940 USD harcadığım bu kalemler bahsettiğim şekilde yapılsaydı 400 USD yapacaktı. ( 540 USD ek masraf yapmışım yani 🙂 )
Güney Amerika gezisinin en düşük, maliyeti düşüren kalemleri nelerdi?
23 USD : Parintins – Manaus arasında bir günlük amazon nehri yolculuğu. Şehirler arası transfer ve konaklama dahil, hamak dahi olsa J
29 USD : Santerem- Parintins arası 1.5 günlük amazon nehri bot yolculuğu. Konaklama, transfer ve sabah-öğlen-akşam yemekleri dahil 🙂
30 USD : Belem- Macapa arası yine amazonlarda gemi yolculuğu. Transfer ve iki gece konaklama.
30 USD : Florianopolis’ te 5 gece deniz kenarında harika kahvaltısı olan hostelde konaklama.
3.5 USD : Yıl dönümünü kutlayan hostele denk geldiğim için kampanya vardı 4 kişilik odada tek balına bu fiyata keyifli bir konaklama oldu.
Güney Amerika gezinin toplam maliyetinin geriye kalan maliyet kalemleri neler?
En büyük kalemi ne yazık ki yol masrafları tuttu. Çünkü Brezilya bu konuda gerçekten pahalı. Mesafelerin uzunluğu, bölgeler arasında otobüs değiştirme zorunluluğu hep bunlara neden oluyor. Yukarıda yazdığım yol maliyetlerine bir 900 USD daha eklememiz gerekiyor.
Konaklama maliyetleri yukarda yazığım detaylar paralelinde 800 USD civarındaydı.
Yeme-içme maliyetini artık defteri kaptırdığımda hesaplayamıyorum ama ortama 1500 USD.
***Gezi maliyeti hesaplamaya şöyle bir baktığımda benim tutarlarıman çok daha ucuza Güney Amerika nasıl gezilirdi? Maliyeti yükselten kalemlerden 540 USD çıktık… Gece otobüsü ve couchsurfing daha ağırlıklı kullandık. Yemekleri dışarda yemek yerine kendimiz hazırladık. 1000 USD ordan maliyetler inebilirdi. Yani Harikalar diyarına yolculuk gezi maliyeti 2.750 USD civarında olabilirdi.
Ama hatırlatmak istediğim birşey var couchsurfing i sadece bedava konaklıyorum gözüyle bakmayın. Onun güzel yanı bulunduğunuz şehirlerde yaşamların arasına karışabilmek, ev ortamını görebilmek ve paylaşabilmek. Bazen ev sahibi ile yapacağınız keyifli bir gezi ve dışardaki harcamalarınız hostele göre daha fazlada olabilir.
3 yorum
Tatlı gezgin olarak Güney Amerika’ya yaptığınız bu seyahatiniz de bizlere güzel yararlı bilgiler verdiğiniz için teşekkürler ederim
Gülçin hoşgeldin..gerçi güle güle demek daha mi doğru olur ?… çok ayrıntili bir maliyet listesi olmuş. Yeliz’i gönüllendirdin gitti alti ay sonra geldi. Bakalim bu ayrintilarla daha kimleri gönüllendireceksin..tesekkurler..umarim bir gün sıra bana da gelir..sevgiler..
Nefesimi tuttum okurken bu ne akicilik aman Allahim ,,bu ne cesaret inanamadim,,bu nefes kesici seyahinize..tebrikler ,,kutlarim sizi.