Kızıldeniz’ de dalmak mı yoksa tarihte mi kaybolmak istiyorsunuz? Çöl’de yürüyüş ve gün batımı mı sizi cazip geliyor yoksa kumlarda miskinlik yapmak mı?
Kış aylarında içim ısınsın, yakın yer olsun, canım ne isterse onu yapayım, biraz ondan biraz bundan da olsa diyorsanız sanırım Akabe, Ürdün tam size göre…
Akabe, Ürdün’ün denize açılan tek kapısı. Kızıldeniz’ in bir kolu olan 160 km. uzunluğunda ve 24 km. genişliğinde ki Akabe körfezini (ya da diğer adı ile Eliat Körfezi) İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan ile paylaşıyor. Karadan İsrail’ in Eliat şehrine 10 dk, denizden Mısır’ ın Taba şehrine 45 dakika ve Mısır’ ın Nuweiba şehrine hızlı botlar ile sadece 2 saat uzaklıkta. Hem konumu nedeni ile hem de zengin mercanları ile deniz, dalış ve sörf seven turistlerin Ürdün’ de en önemli ziyaret noktası olarak ön sıralarda yerini almayı başarıyor. Buna birde Dünya’nın yeni yedi harikasından biri olan Petra ve gözlere renkleri ile ziyafet sunan Wadi Rum eklenince bir turist için tadından yenmez bir şehir oluveriyor. 😉
Güneşin ve kumun keyfini çıkartmak için ücretsiz kumsallar olduğu gibi 7.5 JD ödeyerek Berenice Beach Club’ de bütün gün havuz ve plaj keyfini sonuna kadar çıkartabiliceğiniz gibi birçok su sporlarınıda yapabilirisiniz. Otellerden ücretsiz ulaşım sağlıyor olması tesise gidip gelmenizi daha da kolay bir hala getiriyor.
4 günlük gezinin ilk durağı olan Akabe’ye gelince ilk işimiz şehiri tanımak olsada hepimizin heyecanla kendini ılık sulara bırakmak isteği daha ağır bastı ve kısa bir Akabe şehir-kültür turu ardından Kızıldeniz sahillerine doğru yol aldık. Denizin, güneşin ve su sporlarının tadını çıkarmak için, Berenice Club’ ıniçinde herbir tarafa dağılıverdik. Yer Kızıldeniz olunca dalış tutukunu biri olarak o güzelim mercanlara dalmadan edemedim. Suyun sıcaklığı ve mercanların güzelliği tüpünüzdeki havanızı son nefesine kadar kullanmaya zorluyor sizi. 😎 Denizden çıkmak için kumsala yaklaştığımızda sadece 3 metre derinlikte bulunan iskelenin altındaki minik balıkları görünce oraya resmen yapışıp kaldım 😀 İskelenin altında da çevresinde de birçok mercan ve renkli balıklar bulunuyor. Bu nedenle, şnorkelinizi kapıp, saatlerce denizden çıkmak istememenize kimse şaşmamalı!
Unutmadan, yüzerken kafanızı bir kaldırıp etrafa bakın! Arkanızda Ürdün varsa karşınızda İsrail ve Mısır duruyor. Az ilerde de Suudi Arabistan…
Bütün gününüzü kumsalda geçirmek istemiyorsanız Kızıldeniz’in keyfine vardıktan sonra Akabe’ nin tarihini ve kültürünü tanımak için minik bir gezi yapabilir ve alışveriş ile zaman geçirebilirsiniz.
Merkezde birçok atıştırmalık yerlerde, çok şık restorantlarda bulmak mümkün. Her yerde muhtemelen falafel ve humus sizi bekliyor olacak. Mutfak kültürümüz birbirine yakın olduğu için birçok lezzeti ‘bizde böyle yapılıyor’ şeklinde karşılaştırmanız muhtemel. Sadece yöresel lezzetleri değil birçok farklı mutfağa ait yemekleri de bulabilme ve deneme şansınız olduğunu unutmayın lütfen. Akabe, akşam saatlerinde de güvenli bir yer olduğu içinde (Orta Doğu’nun en güvenli yeri desem sanırım çokta yanlış birşey söylemiş olmam) çok rahat sokaklarda gezebilir, bir yerde oturup çayınızı veya kahvenizi yudumlayabilirsiniz. *** Eğer çay içmek istiyorsanız şekersiz isdeğinizi siparişinizi verirken belirtmelisiniz. Eğer şekerli demlenmediyse şanlısınız şekersiz çay içebilirsiniz 😛
Ürdün mutfağında tatlı seçiminde ilk sırayı baklava ve künefe alıyor. İrmikten yapılmış künefe damak tadımıza biraz farklı da gelse, denemenizi tavsiye ederim. Yemek olarak mansaf yöresel lezzetlerin en başında. Mansaf; pilav üzerine koyun etinden yapılıyor. Meze olarak en yaygın bulunanlar humus ve falafel. Kısacası bizim mutfağımızdan yabancı olmadığımız lezzetler…
Akabe, Kızıldeniz’ den sonra Petra ve Wadi Rum’a ulaşım içinde iyi bir nokta. Neden mi?
Akabe’ den Petra’ ya sabah 6′ da başlayarak günde 5 kez sefer düzenleniyor ve fiyatı 5 JD. Yaklaşık 2-2.5 saat sonra Petra’ dasınız. Son otobüs akşam 5’ te Petra’ dan ayrılıyor. Dilerseniz aynı gün geri dönebilirsiniz. Taksi ile ulaşım sağlamakta mümkün. Akabe’ den 120 km uzaklıktaki Petra için ortalama fiyat 40-50 JD. Aynı şekilde sabah 6.30’ da başlayıp günde 4 sefer ile 3 JD’ ye yaklaşık 1-1.5 saatte Wadi Rum’ a ulaşmanız mümkün. Wadi Rum, Akabe’ den 70 km uzaklıkta, isterseniz 20-30 JD gibi bir ödeme ile takside kullanabilirsiniz. Wadi Rum Visit Center’ dan jeep, deve turları ve konaklamalar ile ilgili tüm bilgelere ulaşmanız mümkün.
Kızıldeniz’ in ılık sularında yüzmek, Petra’ da tarihin içerisinde kaybolmak, çölde bedevi olmak veya birçoğumuzun bildiği ‘Indiana Jones and the Last Crusade’, ‘Passion in the Desert’, ‘The Mummy Returns’, ve ‘Transformers: Revenge of the Fallen’ gibi film karelerinin arasına dalmak için özellikle içinde bulunduğumuz bu kış aylarında uzun bir haftasonu kaçamağında akla gelebilecek yerlerden biri neden Akabe olmasın!
Petra ve Wadi Rum’ u kapsayan Akabe gezisi benim için çok özel bir geziydi. Çünkü sadece deniz, çöl ve dünya harikasını görme fırsatını değil, aynı zamanda bu turu gezgin arkadaşlarım ile beraber yapma fırsatını buldum. Tabi buna Türk Hava Yolları konforuda eklenince keyif üstüne keyif oldu.
Teşekkürler, Türk Hava Yolları….