3.500 metre yüksekliği ile Amerika’ nın en derin kanyonu. Dünyanın en derin kanyonu kabul edilen Tibet’ teki 5.500 derinliğinde ki The Yarlung Tsangpo Grand Kanyonun hemen ardından da ikinci sırada yer alıyor. Colca Kanyo’ nun hemen yanı başındaki Cotahuasi Kanyonuda 3.355 metre ile dünyanın en derin üçüncü kanyonu olarak sıralamaya girmiş bile 😀 . Ama tırmanışı ve yürüyüşü Colca Kanyon kadar kolay olmayınca adından çok fazla söz ettiremiyor Cotahuasi.
Peru’ nun en çok gezgin akınına uğrayan üçüncü yeri Colca Kanyon. Doğa ve yürüyüşü sevenlerin Peru’ da görmesi gereken yerlerden birisi olduğunu düşüyorum. Arequipa ‘nın 160 km. kuzey batısında yer alıyor.
Kanyon yürüyüşünün başlangıç noktası Cabanaconde. Otobüs ile yol alırken adım adım kanyonun bulunduğu vadiye yaklaştığınızı anlıyorsunuz çünkü adım adım size doğal yaşamın güzelliklerini ve vadiyi kaplayan yeşil örtünün renkli ve muhteşem görüntüsünü gözlerinizin önüne sunuyor.
Eğer fazla zamanınız yoksa Kanyonda yürüyüş yapmanızı tavsiye etmem çünkü Arequipa’ ya geri dönemezsiniz ama bir bakıp çıkacam diyorsanız yukardan seyretmekte bir sıkıntı yok 🙂 Arequipa çevresinde gezilecek yerlerden biri olarak deftere yazabilirsiniz.
Ve şanslıysanız Güney Amerika akbabalarına (Andean Condor) ev sahipliği yapan bu kanyonda gökyüzünde o kocam kuşların nasıl süzüldüklerini izleyebilirsiniz.
COLCA KANYON turist haritasına bakarsanız, yürüyüş rotası için ne demek istediğimi anlıyacaksınız. Yürüyüş saat ve zamanları size bir günde kanyona inip çıkamayacağınızı gösteriyor.
En az iki gün ayırmalasınız eğer kanyonun manzarasının keyfini çıkartmak, yürüyüş yapmak, gölde vakit geçirmek hatta balık tutmak istiyorsanız. Oraya kadar gitmişken kanyonda yaşayan insanları tanımak, yaşam tarzlarını öğrenmek ve onlarla keyifli sohbet içinde zaman ayırmayı ihmal etmeyin.
Bir günlük turlar için en çok tercih edilen Colca Kanyon yürüyüş rotası Cabanaconde ‘ den Oasis’ e direk iniş ve çıkış. Güneş altında yürüyüp, Güney Amerika akbabalarını seyredip terlemişken kendini serin sulara atmaya kimseye hayır demez sanırım 😆
3.287 metreden 2.100 metreye iniyorsunuz ya da tam tersi. Harita 3 saat iniş 3 saat çıkış gösteriyor ve bana göre mantık olarak hatalı. 😎 2 saatte inip ortalama 4 saatte çıkmak mümkün tamam size bağlı olarak. Ama sonuçta harita doğru toplam 6 saat! Oasis’ de önceden yer ayarlamanıza gerek birden fazla yer olduğu için gidip, görüp, pazarlık edip bir yer tercih edebilirsiniz. Çok yoğun sezonda belki yer problemi olabilir. Ben yinede kendi mi güvene almak istiyorum derseniz Cabanaconde merkezdeki yerlere giderek Sangelle Oasis’ de kalınacak yerler diye sorarsanız size gösterirler arayıp rezervasyon yapabilirler. Diğer yerler içinde buradan kalıncak yer ayarlayabilirsiniz.
Colca Kanyonun klasik rotası (ki benim yaptığımda o.) en az iki gün kanyonda konaklamayı gerektiriyor. Cabanaconde ‘ dan San Juan de Chuccho kasabasına, 2.200 metreye iniş. Patikadan ayrılmayın ve kestirme yol kullanmayın! Altınızdaki toprak her an kayabilir ve zor anlar yaşabilirsiniz.
Bu keyifli yolculuk 3-4 saat kadar sürüyor. Manzarayı seyretmek, fotoğraf çekmek, durup havayı solumak, kondisyon… vb herşey süreyi uzatabilirde kısaltabilirde. Zamanınızı yaklaşık buna göre ayarlayıp hava kararmadan kasabada olmanızı tavsiye ederim. Minik minik evlerini hostel’ a çevirmiş yerler bulabilirsiniz o yüzden çokta yer ayarmanıza gerek yok. Zaten yolda göreceğiniz oralarda yaşayan kişilere yer sorarsanız size hemen 2 tane yer söyleyeceklerdir 😎
Ertesi gün sabah Tapay’ a tırmanış yaklaşık 1.5-2 saat sürüyor. 500 metre yukarı çıkıyorsunuz. Kasabayı gezip kısa bir mola verdikten sonra 2.450 metreye inerek Cochnirwa’ ya 30-40 dakikada inebilirsiniz. Ve burdan da en son durak Sangelle Oasis. 350 metre kadar daha derine inip 2.100 metreye ulaşıyor ve kendinizi serin sulara bırakıyorsunuz.
Eğer bir sonraki gün dönüş planınız varsa sabah çok erken saatte Sangelle Oasis’ den ayrılıp Cabanaconde ‘ ya tırmanmanızı tavsiye ederim. Yaklaşık 1.200 metre döne döne bir tırmanış, en az 3 saat. Eğer güneş tepenizde sizinle yola devam ediyorsa hayatı biraz çekilmez hala getirebiliyor. Sürekli terliyor, su içme ihtiyacı duyuyor ve 45 derece sıcakta doğal olarak tırmanmak istemiyorsunuz. En geç sabah 6’ da yola çıkmanızı tavsiye ederim.
Eğer Peru gezinizde zaman sınırınız yoksa ve rotanızı Arequipa’ ya çevirdiyseniz, en az Arequipa’ da gezilecek yerlere 1 gün-1 gece, Colca Kanyonda görülecek yerlere 2 gece-3 gün ayıracak şekilde plan yapanız. Eğer daha çok zamanım var diyorsanız Kanyon’ da gezilecek yerleri çoğaltabilirsiniz. Arequipa’ dan Chivay’ a geçebilirsiniz. Buranın merkezinde zaman geçirip ardından Cruz Del Condor’ a geçebilirsiniz. Şanslıysanız bir sürü dev kuşu ( Güney Amerika akbabaları) bir arada süzülürken görebilir ve son durak Cabanaconde’ ye geçebilirsiniz. Yürüyüş rotanızı 2 günden 4 güne çıkartabilirsiniz.
Colca Kanyonuna nasıl gidilir? maliyet ve rota için tıklayınız.
Yola Çık! Sınırları Geç! Hayatı Keşfet!
4 yorum
Bahsettiğiniz rotayı bende daha önce yapmıştım. Colca kanyonu ve çevresi hakkında çok güzel bilgiler vermişsiniz. Hatta bizde Colca’dan Arequipa’ ya dönemeyeceğimizi anlayınca programda değişiklik yapıp Colca Kanyonuna daha fazla zaman ayırmış ve bu keyfi yaşamıştık.Peru’ da görülmesi gereken yerler arasında kesinlikle olmalı. Gezilerinizin devamı dileğiyle…
Ben canyona tekrar yanlız inermiyorum bilmiyorum ama yanımda birileri olursa Peru’ da yeniden gezilecek yerler listeme ekleyeceğim kendisini. Çok keyifli zaman geçirdiğinize sevindim. Sizinde gezileriniz tam gaz devam etsin….
Yazınızı okumadan önce Colca Kanyonu’ nun böyle bir yer olduğu hakkında bir fikrim yoktu. Colca Kanyon’ u, ulaşımı ve konaklama hakkında çok güzel bilgiler vermişsiniz. Ama Cotahuasi Canyon’ da çok ilgimi çekti. Arequipa’ ya gidebilirsem sadece zamanımı buna ayırabilirim
Yazıyı okurken bile bile heyecanlanıyor insan. Colca kanyonunun fotoğraflarıyla birleştirince zaten zihinsel bir Colca macerası yaşamış oluyorum ben ☺ gerçeğini yaşamak kimbilir ne kadar keyifldir.