Avrupa kıtasına yaptığımız yolculukta edindiğimiz tecrübeler ve Afrika kıtası hakkında yaptığımız araştırmalardan sonra motosikletimiz Honda CRF250L’ de değişiklikler yapmak kaçınılmaz oldu.
Hangi malzemeyi neden aldık? Neden değiştirdik? Kaç para Harcadık?
Ön Cam Olmazsa Olmaz Dedik!
Avrupa’ da motosiklet sürerken önden esen rüzgar yüzünden bayağı zorlandım. Öndeki arabadan gelen taş ve yağmur suları da zaman zaman beni rahatsız edince Afrika kıtası yolculuğu için ilk iş cam taktırmak oldu.
GP Kompozit’ den sevgili Evren’ in montaj desteği ile 2 cam için 280 TL para ödedik.
Uzun Yolda O Koltuk Çekilmez!
Avrupa yollarında 4-5 kere gün içinde 600 km. Yol yaptıktan sonra anladım ki CRF250L’ in üzerinde 250 km gittikten sonra kendini tahta üzerinde, 400 km. Gittikten sonra kocaman şekilsiz bir kaya parçasının üzerinde oturuyor gibi hissediyorsun.
Sevgili Dinçer Çelik ile mesajlaşıyorduk motosiklet ve detayları konusunda. O bana koltuk değişimini önderdi ve beni Motosay’ a yönlendirdi. Sahibi Yılmaz’ a ulaştık ve bizi kırmadı iş yoğunluğu arasında bir günde motosikletlerin koltuklarını değiştirdi.
Benim koltuğun ön kısmında jel arka tarafında sünger var. Ferry’ nin koltuğu komple sünger. Boy problemi olunca 🙁
İki motosiklet için yeni koltuklar toplam 340 TL mal oldu. Yılmaz bize ayrıca koltuk neti verdi. Afrika’ ya gidiyorsunuz sıcakta pişmeyin dedi. Neti taktıktan sonra anladım ki sıcak havada iyi ama soğuk havada rüzgardan bir tarafların biraz üşüyor 🙂
Lastikler Değişmeden Afrika’ ya Gidilmez!
CRF250L’ in üzerinde IRC lastikler geliyor ve kendileri ile 21.000 km yaptım. Değişim zamanların geldi. EN önemli konulardan birisi motosiklet lastiği. Karar vermek gerçekten çok zor. Sizlerden gelen tavsiyeler ve araştırmalardan sonra ‘’Heidenau K60’’ lastiklerine karar verdik. %50 off road %50 asfalt kullanımlı olduklarından Afrika için gayet uyumlu geldi bize….
’Heidenau K60’’ lastiklerin çiftine 350 TL verdik. Hollanda’ dan aldık ve motosikletin arkasında Türkiye’ ye kadar taşıdık. Sıfır lastikler ile Afrika’ ya gidelim diye. 🙂
İç Lastikleri Biraz Sağlamlaştırsak mı?
Kardeşimin Afrika yol tecrübelerinden arka lastiklerin patladığını biliyorum. Daha önce Afrika yollarından geçmiş başka arkadaşlarında iç lastikleri kalınlaştırdıklarını öğrendik. Bu durumda bizimde risk almamıza gerek yok dedik ve 4mm. kalınlığında iç lastik aldık.
4mm. Honda CRF250L’ in lastiklerine uygun iç lastik bulmak o kadar kolay olmadı kısa zamanda. Bizde arka ve ön iç lastikleri iki farklı firmadan aldık. Heidenau ve Michelin aldık.
İç lastiklerin çiftine 150 TL para ödedik. Ve tabi onları da Hollanda’ dan aldık.
Yan Ayaklar Genişledi!
Ne yazık ki Honda CRF250L’ in yan ayak problemi var. Çantaları yüklediğinde ayak yukarda kaldığından her yerde durup motoru bırakamıyorsun. Benim motosikleti alçalttığımız ve ayağını kestiğimiz için rahatım ama Ferry’ nin motoru orijinal halde. Ve Avrupa’ da gezerken 4-5 kere motosiklet bu sıkıntı yüzünden devrildi. L
Sevgili babacığım biraz daha büyük bir metal parçasını kaynak yaparak sorunumuzu çözdü.
Elcik Korumaları Değişti!
Benim motorumun üzerindeki elcik korumaları satın alırken vardı değiştirmemiştim. İlk motor devrildiğinde kırıldı. Işıklı falan güzel görünüyordu ama düştüğünde bir işe yaramıyor. Metal bar yoksa koruma almayın daha iyi diyebilirim.
Nasıl bir şey alsam diye bakarken kardeşimin alıp kullanmadığı elcik koruması olduğunu öğrenince atladım hemen. Tabi ücret ödemedim. 🙂
Sonunda Yan Çanta Demirlerim Var!
Bildiğiniz gibi benim yan çanta demirlerini Ferry almıştı ve Avrupa’ da ben yan çantalar olmadan motosikletin arkasına kat çıkarak gezmiştim.
Daha Türkiye’ ye gelmeden Aydın Kardeşler ile yazışmaya başladık ve ben eve gitmeden onlar demirleri göndermişti. Yanılmıyorsam 165 TL ödedim.
USB Şarjı Yolda İşe Yarıyor!
Avrupa kıtasında giderken Çin malı iki tane USB şarjı almış ve sadece bir tanesini motosiklete monte etmiştik. Daha ilk hafta bitmeden üzerindeki sigortası yandı ve diğerini takıp ilkini çöpe attık. Ucuz mal almanın dezavantajları. Tanesi 20 TL idi.
Bu sefer Almanya’ da Louis de gezerken 70 TL’ ye daha sağlam görünen çift USB girişi olan başka bir şarj aldık. Ve İstanbul’ da babam motosikletin lambalarına giden kablodan elektrik olarak montajını yaptı. Aküye bağlamanızı tavsiye etmem. Montajı çok kolay olsa da açık unutursanız aküyü bitirirsiniz. Biz Ferry’ nin motorunda yaşadık bu sıkıntıyı. En kolayı sigortalardan birine bağlamak. Atarsa sigorta atar nasılsa…
Telefon Tutacağı İşe Yarıyormuş!
Biz telefonlarımızda yüklediğimiz haritaları GPS olarak kullanıyoruz ve depo çantasındayken hem yola hem de telefona bakmak o kadar kolay olmuyormuş onu öğrendik.
‘’ Ersoy Moto’’ da sevgili Gökhan bize motosikletin teknik detayları konusunda bilgi verirken biz diğer ona yandan kendisine eksiklerimizi sıralıyorduk. Telefon tutacağını da diğer eksiklerimizi de onun sayesinde temin ettik.
Telefon tutacağının tanesine 50 TL verdik.
2 yorum
hep hayallerimi süslemiştir böyle uzak ülkelerde motosikletle geziler yapmak..bende sizin ve serkanın sayesinde (ki oda eşi için crf almıştı kendi o dönem wr250ye biniyodu) crf rally aldm.facebook grubunda crf ile 90bin km yapan arkadaş bile var resimlerini paylaşmış.sanırım hala yollardasınız ülkeye dönmediniz.benim merak ettiğim serkan söğütle akrabalığınız nedir?kazasız belasız sürüşler dilerim…
Şimdi bu soruya cevap versem mi vermesem mi bilemedim. :=) Sevgili Serkan Söğüt namı diğer Rüzgarın İzinde benim erkek kardeşim olur…