Nerede ne zaman lazım olduğu bilinmeyen efsane haline gelmiş Triptik (Carnet De Passeges En Douane) Karnesi ve cepte taşıması zor koca Uluslararası Sürücü Belgesi almadıysan Afrika kıtasına motosiklet ile gezi planlarından vazgeçmelisin….
Avrupa’ ya motosiklet ile gitmek kesinlikle Afrika’ ya gitmekten daha ucuz ve nerdeyse ek hiç bir belgeye ihtiyaç yok. (Avrupa’ da motosiklet sürmek için gerekli belgeler için tıklayın…)
Afrika kıtasını motorla gezmek için hangi evrakları aldım ve kaç para ödedim :
1- Triptik Karne (Carnet De Passeges En Douane)
Afrika kıtası için en önemli ve pahalı belgelerden birisi triptik karnesi. Almak için 1.000 USD teminat ve 330 TL karne parası ödedim.
Triptik Karnesi Nedir? Nerden Alınır? Nasıl Kullanılır? tıklayın…
2- Uluslararası Sürücü Belgesi
2016 yılı itibariyle yeni uluslarası ehliyetlerimiz geldiği için çok mutlu olmuştum. Artık o kocaman sürücü belgesine dünyanın parasını vermeyeceğim diye düşünüyordum. Tabi yeni ehliyetlerin sadece 85 kadar ülkede geçtiğini unuttum. Turing bürosu beni uyarmasa Afrika ülkelerinden birinde kapıda kesinlikle sıkıntı yaşayabilirdim.
Ne yazık ki Afrika ülkerinin pek çoğunda yeni ehliyetler geçmiyor ve uluslararası sürücü belgesi almanız gerekiyor. Benimki yenileme olduğundan dolayı 245 TL ödedim. Yeni alacaksanız bedeli 446 TL. Ehliyetiniz aslı, TC numaranız ve iki adet fotoğraf ile başvuru yapmanız gerekiyor. Turing bürolarından alabilirsiniz.
3- Yeşil Sigorta
Şimdi Afrika kıtasına motosiklet ile gidiyorsun triptik aldın niye yeşil sigorta diyeceksiniz di mi? Eğer yolunuz araç ile Fas’ dan geçiyorsa ne yazık ki yeşil sigortaya ihtiyacınız var. Temmuz ayında Nordkapp bahanesi ile Avrupa gezisine çıkarken Fas’ a gireceğimi bildiğim için 6 aylık sigorta yaptırıp 150 € ödemiştim. 🙂 Eğer diğer işlemler için Turing’ e uğruyorsanız gitmeişken gerekli ise yeşil sigortanızıda oradan alabilirsiniz.
4- Pasaport Sayfaları
Birçok ülkeye giriş çıkış yapacak uzun ssoluklu bir seyahat planlıyorsunuz pasaportunuzda kaç tane boş sayfa kaldığı önemli. Her ülke ayrı bir sayfaya giriş çıkış kaşesi basmayı sevdiği gibi yolda alacağınız vizelerde eklenince sayfalar yeterli gelmeyebilir. Hesaplarınızı ona göre yapıp gerekiyorsa yeni pasaport almanızda fayda var. Benim pasaportumda 20 sayfa olunca yeni bir tane almak istemedim. Yolda gerekirse Türkiye konsolosluklarından alabailirim diye planlıyorum ya göreceğiz nasıl olacak…
5- Fotoğraf ve Fotokopiler
Kapıda vize alınacak ülkelerden geçerken bazıları fotoğraf ve evrakların fotokopisini istiyor. Daha önce bu nedenle kapılarda sıkıntı yaşıyanları duyunca fotoğraf ve fotokopiler olmadan yola çıkmamaya karar verdim. Ne olsa rota Afrika kıtası. Ne Arapça biliyorum ne de Fransızca 🙂
Fotokopileri evde çekince maliyeti olmadı tabi… Her vize için fotoğraf boyutları farklı farklı olunca genelde en çok kullanılan boyutlara göre fotoğraf çektirdim. 12 adet için 25 TL verdim. Sanırım en ucuz kısım burasaydı 🙂
Bakalım yolda daha alınması gereken ne evraklar olacak ve neler ödeyeceğiz bunlar için….