Pasaport başvuru işlemleri ile yeni uğraşmış birisi olarak sıcağı sıcağına pasaport işlemleri için yaptıklarımı aktarmak istedim. Sırayla hemen başlayalım.
Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Neler?
- Öncelikle başvuru işlemi şahsen yapmanız gerekmektedir.
- Nüfus cüzdanı aslı
- 2 adet biometrik fotoğraf (Fotoğraf stüdyosuna pasaport için demeniz yeterli)
- Elinizde mevcut pasaportunuz varsa yanınızda götürmeniz gerektiğini unutmayın.
- Pasaport cüzdan ve harç bedelini randevuya gitmeden önce ödemeyi ve dekontun aslını yanınızda götürmeyi unutmayın.
- Eğer 18 yaşından küçük iseniz ebeveyniniz(kanuni temsilci) ile başvurmanız gerekemekte. Kanuni temsilcinizin TC kimliğinin aslı başvuru sırasında yanında olmalı ve randevuya gitmeden önce noterden muvafakatname alınması gerekiyor. Notere ne için belde istediğinizi söylemeniz yeterli.
2015 yılı Pasaport Harç ve Defter Ücretleri Ne Kadar?
Kaç yıllık pasaport alırsanız alın pasaport defter ücreti değişmiyor : 82.50 TL
Pasaport harç bedelleri ise; 6 aylık 105,8 TL , 1 Yıl 154,7 TL , 2 yıl 252,4 TL, 3 yıl 358,4 TL ve 4-10 yıl arası için 505 TL.
Size tavsiyem ucuz ve uygun olması için 10 yıllık alın. Böylece uzun süre tekrar pasaport ile uğraşmazsanız.
Pasaport Defter ve Harç Bedellerinin Yatırabileceği Bankalar Hangileri?
Ödemeleri neredeyse tüm bankalara yapabildiğiniz için banka aramanıza gerek yok 🙂 Atladığım banka muhakkak vardır ya da değişiklik olan. Sİz girin bir şubeden içeri ve pasaport için ödeme yapacağım deyin olsun bitsin.
Akbank, Albaraka, Alternatif Bank, Anadolubank, Bank Asya, Citibank, Denizbank, BurganBank, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıf Bank,Yapı Kredi.
Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?
Pasaport müracatları İlçe Emniyet Müdürlüğü’ ne yapılmaktadır. Ama bunun için bir yere gidip sıra beklemenize gerek yok. İnternet üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.
https://randevu.nvi.gov.tr
Pasaport Kaç Günde Çıkar, Ne Zaman Gelir?
Pasport bir aksilik olmadığı takdirde 3 iş günü içerisinde size teslim edilmiş oluyor. Müracat sırasında sorduğunuzda ”5-7 iş gününde gelir diye belirtiyorlar eğer bir problem olmaz ise ”
Yaz dönemlerinde veya resmi tatil dönemlerinde bu süre uzayabiliyormuş. Ne de olsa en çok tatile çıktığımız dönemler olduğuna göre başvurularda artıyordur. Siz en iyisi yurtdışı tatilinizden en az 15 gün önce başvurunuzu yapın.
Pasaport Nereye Gelir? Nereden Teslim Alınır?
Pasportunuz başvuru sırasında belirttiğiniz adrese gelir ve müracat sırasında belirttiğini kişi / kişilere teslim edilir.
Pasportunuz PTT’ ye teslim edildiği andan itibaren başvuru sırasında vermiş olduğunuz cep telefonunuza bilgilendirme gelir. Ve barkod ile takibini yapabilirsiniz.
Eğer bulunduğunuz adrese teslim yapılamaz ise( sanırım 2 kez geliyorlar adrese) PTT 7 gün boyunca(en son bildiğim kadarı ile) pasportunuzu tutar. Bu süreçte de gelen giden olmaz ise pasaport başvurusunun yapıldığı ilçe emniyet müdürlüğüne geri gönderilir.
***Lütfen burda yazdığım gerekli evrak bilgilerinin Umuma Mahsus yani bordo / kırmızı pasaport için olduğunu unutmayın. Diğer pasaport tipleri için tek bildiğim pasaport harcı ödemedikleri ne yazık ki 🙁 ***
Pasaport başvurunuzun hemen ardından vizeye başvurmayı düşünüyorsanız vize için gerekli evrakları inceleyebilirsiniz.
1 yorum
Evet sonunda sizde sayfanızda pasaport başvurusu bilgilerine yer vermişsiniz. Pasaport başvurusu nasıl yapılır,ücretleri, gerekli evrakları, kaç günde nasıl teslim edilir hepsi bir arada. Elinize sağlık. Boşuna demiyoruz ‘gezgin olan bilir’. Sevgiler