Evet şu anda sırt çantası ile yollardayım. 10 günlük seyahat içinde 4 aylık seyahat içinde aynı çantayı kullanıyorum. Kadınlar tatile giderken diye yazılan onca şeyi düşününce sırtçantalı bir kadın gezgin küçük bir çanta ile 4 ay nasıl yolda olur diye aklınızdan geçiyor eminim.
Gezi rotalarımı sürekli takip edenlerin en çok sorduğu soruda bu aslında, küçücük bir çanta ve neredeyse her fotoğrafta ayrı bir kıyafet nasıl oluyor bu? Sırt çantası hazırlık, kullanım, hangi çanta gibi bir çok detayı ayrı ayrı yazılarla paylaşıyor olacağım meraklara ve sorulara cevap verebilmek için. Burada kısaca sırt çantamı nasıl kullanıyorum ona bakalım.
Kullandığım sırt çantası 30 litre olan çantalardan yani 10-12 kilo arası… Zaten sırtçantalı bir kadın gezgin olarak 20 kilo çanta sırtımda yola çıksam nasıl olurdu kendi adıma hayal edemiyorum. Sırt çantası nasıl olmalı? Hangi boy sırtçantası? yeni çanta alacaksanız göz atmanızı tavsiye ederim.
Sırtçantası seçimi yaparken kullanışlı olabilmesi için çok fazla gözü olması ve eşyalarımın bir birine karışmaması önemli bir detaydı. Çünkü çanta boşalt topla hiç sevmediğim şeylerden biri 🙁 Neden çantamda çok fazla göz ve detay mı var? Hadi beraber bakalım.
Nasıl bir sırtçantası kullanıyorum?
Kendi vücut yapıma uygun, sırta yapışmayan, suya dayanıklı, kadın için dizayn edilmiş ve 8 den fazla gözü olan bir sırtçantası kullanıyorum. Seyahatler boyunca da yağmur olsun olmasın yağmurluğu üzerinde çantanın. Böylece herhangi bir gözün haberim olmadan açılma olasılığını en aza indirmiş oluyorum.
Sırtçantasının neresine ne yerleştirilir, nasıl derli toplu, düzgün bir çanta yapılır?
1- Çantanın dış kapak bölümünde ki göz her an kullanmam gerekebilecek krem, şampuan ve az miktarda olsa makyaj malzemeleri için ayrılmış durumda. Ne de olsa kadın gezgin işte. Sırtçantalı da olsa yanında makyaj malzemesi almadan yola çıkar mı :)Böylece el kremi alacak ya da sadece duş için jel, şampuan…vb. şeyler çıkartacaksam çantayı açmaya gerek kalmıyor.
2- Sırtçantasının kapak iç gözünü iç çamaşırları için kullanmayı tercih ediyorum. Hem dış yüzeyle temas etmiyor hem de kıyafetlerin arasında aramak zorunda kalmıyorsun.
3, 4- Kullandığım sırt çantasının iki yan gözü var. Yan gözlerden birisi eczane dolabı. İlaçlar, kremler, sargı bezleri hepsi bir yerde… Böylece acil bir durumda çantayı bile açmadan ihtiyaç duyulacak herşeye ulaşabiliyorum.Diğer yan gözü çoraplar için kullanıyorum. Çamura girdim, ayağım ıslandı çorap değiştireceğim dediğimde sadece çantayı sırtımdan indiriyorum ve yan gözü açmak yeterli oluyor.
5- Sırt çantasının en önünde ayrı bir göz var. Burası evrak gözü. Uçak veya otel bileti rezervasyonları için çıktı aldıysam burdalar. Veya gittiğim yerlerden yol haritası aldıysam, saklamak için aldığım önemli kağıtlar varsa hepsini buraya koyuyorum.
6- Sırt çantasının en altında yağmurluk kılıfı için ayrılmış bir göz. fermuarı içerde olduğu için çok fark edilmeyen bir göz. Orası saklamak istediğim ve gerektiğinde hızlıca kullanacağım minik şeyler gözü. Pasaport fotokopisi gibi. Buraya fazla birkaç poşette koyuyorum. Her zaman lazım oluyor.
7- Bel kemerindeki minik göz. Yanımda muhakkak küçük bir fener, asma kilit oluyor. Bu göz onlara ayrılmış durumda. Böylece karanlık olduğunda fener ile uğraşmadan sırtçantasını çıkartmadan fenere hemen ulaşabiliyorum. Bir yere çantamı koyacaksam. Önce kasayı seçip, sonra kilidi takıp en son çantayı sırtımdan indirip kasayı hemen kapatıyorum 🙂
8- Sırt çantası alt göz. Benim için burası ayakkabı terlik gözü. Treking ayakkabılarını çıkartmak istediğimde hiç uğraşmadan açıyorum ve ihtiyacım olan aykkabı veya terliği ayağıma geçiriveriyorum. O küçük göz ne alır ki diye geçtiniz mi aklınızdan? Hemen söyleyim bir rahat yürüyüş (spor) ayakkabısı, bir terlik ve günlük bir normal ayakkabı. Fena değil değil mi 🙂
9- Ve son olarak geldik ana göze. Geriya kalan herşeyi buraya koyacağız artık. Çantanın ana gözünü hem üsten hem alttan kullanabiliyorum. Bu nedenle, çantayı ortadan bölmüş gibi düşünüp üst kısma kazak ve tişörtleri alt tarafa şort ve pantalonları koyuyorum. Böylece kıyafetlere ulaşmam kolay oluyor.
10- Sırtçantası sırtıma yapışmıyor. Böyle olunca arada kalan boşluğu montumu kullanmak için kullanıyorum. Çünkü en az üç mevsimlik olan montu çantama koymaya kalkarsam yanıma neyi almamam gerekiyor çok düşünmem gerekiyor. Kullandığım sırtçantası uçağa girebiliyor ve tek parça girdirilmesi gerekli denildiğinde o bel boşluğu el çantamı ve ıvır zıvır ne varsa toplayan güzel bir ek cep oluyor benim için 🙂
Çantamı yaklaşık 10 yıl önce almıştım. O zamandan bu yana ihtiyaçlara göre çok fazla sırtçantası çıktı. Her türlü detayı düşünmüşler. Ama gördüğünüz gibi doğru çanta tercihinizi bir kere yaparsanız uzun yıllar yeniden çanta almanıza gerek kalmaz. Sırtçantası o kadar da kötü değilmiş di mi? Kendime göre sırt çantası nasıl kullanılır anlatmaya çalıştım. Umarım sırt öantası konusunda daha çok fikriniz olmasını saplamıştır. Size en uygun sırt çantasını aldıysanız ve her gözü doğru kullanıyorsanız bırakmanız gereken birşey kalmamıştır dışarda 🙂
Unutmadan lütfen sırt çantanızın merkezini doğru ayarlayın. Ağırlığı dengesiz bir çanta hazırlarsanız taşıması zor olacaktır. Sağ yan göze ağır olan herşeyi koyup sol gözü boş bıraktığınızı düşünün ya da tüm ağır şeyleri alta belinizin oraya koyduğunuzu düşünün. Sizce sırtöantası bir terazi olsaydı dengede durur muydu?
Tabii birde mümkünse yanlara ve ara gözlere koyduğunuz herşey poşet içinde olsun. Fermuarı açtığınız anda çanta devrilirse eşyalar bir tarafa saçılmamış olur hemde yağmur çamura karşı her durumda korumuş olursun eşyalarınızı.
Yola Çık! Sınırları Geç! Hayatı Keşfet!
1 yorum
Çantanızın markasını sorsam, ya da bu çantaya benzer bir marka önerebilir misiniz? Gerçekten çok fonksiyonel bir çantaya benziyor. Şu an ben de 15 günlüğüne yurt dışında sıkıntısız gezmemi sağlayacak bir çanta arıyorum…