Öyle yerler vardır ki siz yok deseniz bile ayaklarınız sizi oraya götürür. Yürüdükçe yürüyesiniz, çıktıkça çıkasınız gelir yol size geçit vermeyene kadar… Cotopaxi volkanı, bize tamda bunu söylüyor.
Dünyanın en uzun sıradağları kabul edilen Andes dağları arasında yerini alıyor. Dünyanın en yüksek aktif volkanı demek istiyorum ama kaynaklar farklılık gösteriyor. Bazı verilere göre Arjantin’ de yer alan Llullaillaco volkanı dünyanın en yükseği bazı kaynaklara göre diğeri… Ama benim için hangisi diye soruyorsanız, Cotopaxi diyorum nede olsa gördüm 😎 Volkan 5897 metre yüksekliğinde. Kendisine aktif volkan diyoruz ama 1904 yılından bu yana sessizliğini koruyor. Sanırım öyle kalması etrafındaki kasabalar ve 50 kilometre uzaktaki başkent Quito için mutlu edici bir durum.
Cotopaxi, adının farklı açıklamaları bulunuyor. Bazı yerli halk, ayın boynu şeklinde nitelendiriyor ama neden diye sorulduğunda yorum alamıyorsunuz. Bu yanardağ için en yaygın kullanılan isim ‘Kutsal Dağ’. İsim İnka işgalinden de öncelere dayanıyor. Yerli halk, toprağın bereketlenmesi için yağmur yağdıran tanrıların bu dağın zirvesinde yaşadığında düşünüyorlarmış.
Cotopaxi, bugün Cotopaxi ulusal parkının içinde yer alıyor. Ve size sadece kendi muazzam yüzünü göstermek ile kalmıyor doğanın ne kadar güzel olduğunu ve onu korumamız gerektiğini sunduğu manzaralar ile bize gösteriyor.
Ulusal parkın için araba yolculuğu sizi 4300 metreye kadar çıkartıyor. Sonrasında da 5.000-5300 metrelere kadar çıkabiliyorsunuz. 5.000 metreyi geçtikten sonra orada yaşayan insanlar ile aranızdaki farkı çok rahat görebiliyorsunuz. Siz kat kat giyinmiş, ayağınızda ayakkabılar ile tırmanmaya çalışırken onlar gayet hava sıcakmış ve normal bir yolda yürüyormuş gibi gezebiliyorlar 😀
Adım adım kratere yaklaşmak, tırmandıkça değişen havayla bulutlar ile doğanın dansı sizi sizden almaya yetiyor. Öyle bir an geliyor ki daha fazla gitmek istiyorsunuz ama yol artık geçit vermiyor. Buzul tırmanışı yapacaksan hoş geldin yoksa bir soluklan diyor. Size çare bırakmadığı için oturduğunuz yerden seyrediyorsunuz zirveyi.
Cotopaxi’ ye nasıl gidilir? Ulusal parka giriş maliyeti nedir? Giderken yanınızda ne bulundurmalısınız? merek ediyorsanız ”Cotopaxi Ulaşım ve Maliyet” yazısına göz atabilirsiniz.
Umarım Güney Amerika’ da gezilecek yerler listenize bir yeri daha şimdi eklemişsindir. Sanırım Latin Amerika’ da gezilecek, görülecek yerler listesi yapmaya kalksak minik bir defter almamız gerekiyor 😉
Ekvador’ da gezilecek yerler için daha önce paylaştığım ‘Dünyanın sonundaki salıncak’ ve ‘Ekvator çizgisi hangi ülkelerden geçiyor’ yazılarına göz atabilirsiniz.
Yola çık! Sınırları geç! Hayatı keşfet!