Dünyanın birçok yerinde gezerken hayat ne kadar kolay değil mi? Elimizin altında telefonlar, tabletler…. tabi ki INTERNET. Gideceğimiz her yeri öncesinde araştırabiliyor, ordayken ihtiyaç duyduğumuz heran istediğimizi bulabiliyor ve her anı paylaşabiliyoruz sevdiklerimizle… Dünyanın her yeri kilometrelerce uzakta olsada bir ‘tık’ kadar yakın bize. Öğrenmek için, konuşmak için, paylaşmak için.
Şöyle bir geriye dönüp bakarsak teknolojinin hayatımıza girdiği zamanların aslında çokta uzak olmadığını görebiliriz.
- 1923’de televizyon icad oldu ve 1930 da satışı başladı. Türkiye ilk Tv yayını 1968’de başladı.
- 1981’de cep telefonları yaygınlaşmaya başladı . Türkiye’de 1994’de…
- 1994’de internet, ‘WWW’ (World Wide Web) Tim Bernes’in HTML dilini bulup geliştirmesiyle dünyada yaygınlaşmaya başladı. Türkiye’de de bizler son 10 yıldır bilgisayarlardan, telefonlardan aktif olarak kullanıyoruz.
Hayatımız onlarla beraber daha fazla öğrenmeye açık hala gelmiş olsada biraz daha bireysel yaşamımıza neden oldu diye düşünüyorum. Bir düşünelim, gezerken ne kadar zamanımızı bu teknoloji ürünleri ile geçiriyoruz? Internet olunca herşeye kolayca çözüm bulabiliyor muyuz? Ya olmasalardı ne olurdu?
Öncelik yola çıkıp, sınırları geçip hayatı keşfetmekse,
- Hostel’da daha çok zamanı insanlar ile sohbet ederek geçirip daha çok yeni arkadaşlar edinebilmek,
- Elimden fotoğraf makinanı düşürmeyip her anı yakalayabilmek ve görebilmek,
- Küçük bir kafede oturduğunda kahveni yudumlarken veya bir kenardan insanları seyredebilmek… Konuşmalarını duymadığın ya da dillerini anlamadığın kişilere bakarak ne konuştuklarını anlamaya çalışabilmek, 🙂 (beden dillerini keşfetmek çok keyifli olabiliyor.)
- Teknolojiden yardım istemek yerine heran sözlü iletişimi kullanabilmek,
- Aynı dili konuşamadığın anda beden dilini kullanarak karşındakine derdini anlatabilmek ve anlayabilmek,
- Internetin, sözün ve beden dilinin işe yaramadığı o anda yanından ayırmadığın küçük not defterini ve kalemini çıkartarak çizmek ve sana çizdikleri ile yolunu bulmak.
Internet, ne kadar önemli olsa da iletilişimin ve beden dilinin önemini, kağıt kalemin hayat kurtardığını unutmayalım.
****Gittiğiniz yerde kullanılan dilde otelinizin, bölgenin ismini not almak yolunuzu kaybettiğinizde ulaşmak istediğiniz yeri insanlara göstermek işinizi kolaylaştırabilir.
**** Okuma yazma oranının düşük olduğunu bildiğiniz bir yere giderken onların dilinde aynı bilgileri internet üzerinden sesli sözlüklerden kayıt etmiş olmakta size yardımcı olacaktır.
1 yorum
İnterneti severiz, kağıdı kalemi daha fazla :)) yol tarifi kağıtlarına bayıldım. Harita okumak, krokiden yol bulmak hatta kroki çizip yol tarif edebilmek büyük meziyet. Daha çok üstüne düşülmeli.