Bana bir doktora görünmelisin dedikleri meme kontrolleri için hangi doktora gidilir? Meme kanseri konusunda kimle görüşmeliyim diye şaşkın şaşkın bakınıyordum. 40 yaşını geçmiştim ama bir kere bile meme için doktora gitme ihtiyacı duymamıştım.
Meme kontrolleri için genel cerrah ile görüşmelisiniz. Cerrahinin birçok anadalı olduğu için göğüs ve meme kanseri konularında uzmanlaşmış bir doktora görünmelisiniz.
Kanser tedavisi için bir onkolog doktor ile görüşmelisiniz. Onkoloji bölümününde dallara ayrıldığını ve farklı uzmanlık dalları olduğunu unutmayın. İlaç tedavisi (kemoterapi, akıllı ilaçlar…vb.) medikal (tıbbi) onkoloji bölümüne başvurmalısınız. Eğer radyoterapi göreceksiniz radyasyon onkolojisi ile görüşmelisiniz.
Mamografiden sonra ikinci meme ultrasonumu yapan Radyolog doktor Hikmet Karagüllü idi. Kendisini, yaklaşımını ve konuşma tarzını çok sevdiğim gibi söylediklerinede inandım. Kemoterapi süreci başlayana kadar her türlü destek yardım için yanımdaydı. Biyopsimi o yaptı, doktorumu o buldu, ameliyat öncesi ve sonrası yanımdaydı.
Prof. Doktor Leyla Zer. sevgili meme doktorum. Hayatımda bıçak altına yatmamıştım, birisi benim kesecek ve baygın yatarken güveneceğim. Evet böyle konularda güven problemim var kabul ediyorum ama sevgili Leyla hocam bu düşünceyi aldı bendem yaklaşımı ve tavrı ile. Bana hissettirdiği ben hastanenin para kazanacağı bir müşterisi değilim hatta hasta bile değilim idi. Daha çok bir arkadaş ile sohbet ediyor ediyordum. Herşeyin detayını tek tek anlatıyordu. Güler yüzüde bu davranışlarına eklenince kalbimide aklımada girmişti. Ameliyat sırasında kendine ya da çocuğuna ne yapması gerekiyorsa banada aynısını yapacağını ameliyata girerken biliyordum.
Prof. Doktor Cihan Uras. Ameliyat sonrası gelen sonuçlara göre kemoterapi kaçanılmaz görünüyordu. Bu nedenle, onkolog aramaya başladığım sürede bir çok kişi onun ismini verdi. Cerrah olduğunu biliyordum ama aynı zamanda hastanenin meme bölümündeydi. Bu yüzden randevu alıp gittim arkadaşım ve eşimle. Konusunda uzman olduğuna şüphem yok ama o kadar net değildi kafam. Zaten onkoloji bölüme yönlendirecek ve tedavinin nasıl olacağı konusunda hep beraber konuşacaktık. Tabi be o zaman bana kemoterapi için port takılacağını biliyordum. Hatta port takılma işleminin genel cerrah tarafından yapılması gerektiğinide bilmiyordum. Bu operasyona Cihan hocanın asistanları ile gireceğini hiç düşünmezdim. Hele de o port takılması sonrası ölümden döneceğim düşünebileceğim en son şey bile olamazdı. Beni en çok üzen ise yoğun bakımdan çıktığımı pek çok doktor biliyordu kendisinin bilmiyor olması mümkün değil. Tedaviyi burda yapalım diye zaman ayırabiliyordu bir geçmiş olsun diye de zaman ayırabilirdi. Ne de olsa daha dikkatli olunsaydı yaşadıklarımı yaşamayabilirdim.
Doç. Doktor Taner Korkmaz, ilk tıbbi onkoloji doktorum. Kemoterapi almaya benim doktorum olma konusunda beni ikna etti. Zorlu bir sürecin içindeyken bizi dinleyen, anlamaya çalışan, sorduğumuz her soruya anladığımız dilde cevap vermeye çalışan ve pozitif enerji veren bir doktor. Benim fikirlerime saygı duyduğunuz göstermesi ayrı bir güzellik. Kendisi ile tedaviye devam etmemiş olmamızın nedeni port operasyonu sonrası günlerce başka hastanede kalınca tedavime orda devam etmek istedim çünkü evimize daha yakındı ve sevgili Süleyman hoca yollarımız kesişti.
Prof. Doktor Ilgaz Doğusoy, üçüncü göğüs cerrahim. Port nedeni ile yaşadığım akciğer pulmer emboli ve kolda oluşan han pıhtılarının ardından beni porttan kurtaran doktor. Dördüncü kez bıöak altına yatacağım söylendiğinde yok dedim artık. Ilgaz hoca kapıdan içeri girdi. Sert görünen tavrının altında yaptığı espriler ile bizi güldürmeyi başardı. Söyledikleri ve anlattıklarından sonra tamam o beni kesebilir tekrar, portu çıkartıp beni sağlığıma kavuşturur dedim ki öylede oldu. Kendisine teşekkür ediyorum. Leyla Hocadan sonra neden Cihan ve Ilgaz hocalar derseniz hastane değiştirdiğim için Leyla hocam ile port ameliyatı detaylarını konuşmamıştım.
Prof. Doktor Süleyman Alıcı , sevgili tıbbı onkoloji doktorum ile birbirimizi bulduğumuz için şanslıyım. Ne yazık ki işleri zor çünkü size kemoterapileri veren onlar ve tüm yan etkileri için uğraşanlarda onlar. Hani o yan etkiler yüzünden en mutsuz ya da movisyanumuzun düşük olduğu evrelerde onlarla beraberiz ya çoğu zaman bizi gülerken görmeye bilirler. Ama Süleyman hocanın gülen gözlerini gördüğümde hemen kemoterapiye motive olabiliyordum. Söyledim ya bu en zorlu süreçte doktorunu sevmek ve güvenmek çok önemli. Kendisi ile tüm tedavini sürecinin detaylarını konuşabilmek, süreçte nasıl ilerleyeceğimize beraber karar veriyor olmamız beni en mutlu eden şeylerden birisi.
Henüz radyoloji tedavisine başlamadım.
—————————————————————————————————————-
Her ‘ Erken Fark Et! Sen Kazan!’ yazısın altında tekrarladığım not : Lütfen unutmayın, ben bir doktor, hemşire, hasta bakıcı, bilir kişi… vb değilim. Sadece meme kanseri ile savaşan birisiyim. Teşhis konduğu günden bu yana konu hakkında araştırıyoruz, deneyimli olan kişiler ve doktorlar ile görüşüp bilgi ediniyoruz, içinde bizzat yaşıyoruz ve bilgi paylaştıkça değerlidir sözünden yola çıkarak öğrendiklerimizi ve yaşadıklarımızı paylaşmaya çalışıyoruz. Her ne kadar kanser ve tedavi süreçleri ile ilgili genel bilgiler doğru olsa da herkesin kanseri de tedavi sırasında yaşadıkları da kişiye özeldir. Bir kişinin yaşadığını diğer kişide yaşayacak diye bir kural yok. Bu nedenle, duyduğunuz her kötü şeyle panik olmayınız ama tedbiri de elden bırakmayınız. Bu ilaç iyi geliyor şu bitki karışımını kullan denildiğinde lütfen önce doktorunuza danışınız. Bu süreçte neyin iyi ya da kötü geleceği almış olduğunuz tedavi ve ilaçlara göre değişebilir. Lütfen, bu süreçte yaşadıklarınızı doktorunuz ile paylaşmaktan çekinmeyin ki size en doğru ve uygun desteği verebilirsin.
—————————————————————————————————————–