Meme kanseri teşhisi konduğu andan itibaren ne yazık ki hayatımızda inanılmaz bir koşturmaca ve kaos başlıyor, birçok şeyi atlayabiliyoruz özellikle de ilerde bize rahat nefes aldıracak detayları. Bu nedenle kanser tedavisine başlamadan önce bilmeniz gereken her şeyi bir yazıya toplamaya çalıştım.
Motosikletle ile iki yıllık Afrika gezisinden dönmüştük ve aile olmaya hazırlanıyorduk Meme kanseri haberini aldığımızda. Meme kanseri tanısı için yapılan her şeyin sonucu birinci evrenin başı diyordu, mutlu mesut ameliyat girmiştim ama 6 saatlik ameliyatın ardından evre ikinin sonlarında olduğumu öğrendiğimizde şaşkındık. Doktorum 30 gün içinde kemoterapiye başlamam gerekebileceğini söylerken ben daha narkozun etkisindeydim. 30 gün sonra kemoterapiye başlamam gerekiyordu, daha 20 gün önce anne olabilmek için hazırlıklara başlamıştım. Hani bir tümör alınacaktı? Nasıl oldu da koltuk altı lenf bezlerimi de masada bıraktım?
Meme kanseri tanısı için tetkikler yapılırken bunların detaylarını çok araştırmamıştık, her sonuç temiz geldiğinde seviniyorduk ama bilmiyorduk ki aletlerin ya da kontrollerin %100 kanser teşhisi konusunda doğru olamayacaklarını.( Bu detayı meme kanseri tanı sürecinde okuyabilirsiniz.) Bu anda itibaren nasıl bir koşuşturmacanın içinde kaybolduk, günler bize yetmedi tüm detaylarını isterseniz kanser kapıyı çalınca adlı yazıya göz atabilirsiniz.
Meme Kanseri Tedavisine Başlamadan Önce
Öncelikle meme kanseri haberini aldığınızda panik yapmak yerine derin bir nefes alıp sakin olmaya çalışın. Biliyorum söylemesi kolay ama unutmayın aynı süreçlerden geçiyorum, panik olmak, ağlamak sızlamak, kendini odalara kapatmak…vb. sorunu çözmüyor. Hemen bu davetsiz misafirden kurtulmamız lazım, onu hayatımızdan nasıl çıkartacağımızın çarelerine bakmamız lazım.
Meme kanseri kan testleri
Meme kanseri için herhangi bir tedaviye başlamadan önce lütfen doktorunuz ile konuşun ve aşağıdaki testleri yaptırmak istediğinizi söyleyin. Keşke ben memem kanseri ameliyat olmadan önce yaptırmış olsaydım. Kanser ile ilgili basit kan testleri söylediklerim. Test sonucu, değerlerin yüksek olması kesin kanser olduğunuz anlamına gelmiyor, başka nedenler yüzünden de bu değerler yükselmiş olabilir. Ama ilerleyen zamanlarda düzenli bu testler muhtemel istenilecek. Sorun bu testlerin bir kısmı %100 her kadın için doğru çalışmıyor. Meme kanseri olsanız bile test sonucu normal (referans değerlerinin altında) olabilir. Bu nedenle, tedavi başlamadan önce bu testlerin sonuçlarını görüyor olmak adım adım meme kanseri tedavisi yapılırken aralarda aynı testler istendiğinde değerlerdeki değişimleri görme şansınız olur. Bana ilk kez bu testler ilk kemoterapi ilaçlarını tamamlayıp yeni ilaçlara başlamadan önce söylendi. Bu yüzden ne ilk tanı konulduğunda, ameliyat sonrasında ne de kemoterapiye başlamadan hemen önce test sonuçları nasıldı bilmiyorum.
CEA (Genel) , CA125 (Yumurtalık Kanseri) , CA19-9 (Birçok kanser taraması), CA15-3 (Meme Kanseri), CA 27-29 (Meme Kanseri)
Bir Daha Meme Kanseri Olma Riskim Var Mı?
Ailede meme kanseri var ise doktorunuz ile görüşerek ameliyat öncesi BRCA1 ve BRCA2 genetik testlerini yaptırabilirsiniz. Böylece genetik yatkınlığınızı öğrenebilirsiniz. Test sonuçlarına göre nasıl bir yol izlemek istediğinize doktorunuz ile karar verebilirsiniz.
Ben henüz yaptırmadım. Ameliyat minik diye düşünmüştük başlarda. Sonrasında kemoterapi almam gerektiği çıkınca tüm tedavilerden sonra yaptırırız artık dedik. Böyle olacağını bilseydim hemen yaptırırdım.
Kan Pıhtılaşması Genetik mi?
Ailede birilerinde bildiğiniz kan pıhtılaşması varsa ya da sizin daha önce böyle bir şey başınızdan geçtiyse bununla ilgili genetik test yaptırabilirsiniz. Böylece kemoterapi alacaksanız ve alacağınız ilacın kan pıhtısı yapma riski varsa doktorunuz size izleyebileceğiniz yöntemleri söylecektir. Ya da port takılması önerildiyse pıhtı atma risklerinizi biliyor olursunuz ona göre tedbir alınabilir böylece benim port kateter takılmasında yaşadıklarımı yaşamazsınız.
Bunu için yapılan testler; Faktor V Leiden G1691A, Faktor II G20210A, MTHFR C677T, MTHFR A1298C
Anne Olmak İstiyorsanız Atlamayın!
Eğer meme kanseri tedavi yöntemleriniz arasında kemoterapi var ise doktorunuz ile alacağınız kemoterapi ilaçlarının neler olacağını ve bunların rahim-yumurtalıklara verecekleri zararları görüşün. Ne yazık ki kemoterapi ilaçları doğurganlık konusunda kalıcı hasarlar bırakabiliyor tedavi sonrasında. Eğer anne olma gibi planınız varsa ve bekarsanız yumurta dondurmayı, evli iseniz yaşınız ve durumuza bağlı olarak yumurta ya da embriyo dondurmayı düşünmelisiniz.
Eğer ameliyatın olduysanız kemoterapiye başlamak için 6 haftanız var. 6 hafta içinde yumurta ya da embriyo dondurma işlemini yaptırmanız gerekiyor. Bu işlem bir nevi tüp bebek işlemi. Süreç yumurta toplamaya kadar aynı. Eğer yumurta donduracaksanız yumurtalarınız direk donduruluyor. Embriyo ise dölleme işlemi yapıldıktan 72 saat sonra dondurucuya gidiyor bebekler. Tüp bebek işleminden farkı, embriyolarınızı şimdilik anne olmanız için size vermiyorlar. Bu işlemi özel kliniklerde ya da hastanelerde yaptırabileceğiniz gibi belli başlı devlet hastanelerinde de çok düşük bir ücrete yaptırabilirsiniz. Muhtemelen bu işlemlere başlamadan önce sizden bazı testler isteyecektir. Bunlar ilerde kemoterapi öncesi ve sonrası hormanlarınızın durumunu görmeye de yardımcı olacaktır.
Eğer meme kanseri tedaviniz önce kemoterapi ile başlayacaksa ve özellikle meme kanseri tipi/türü hormon (östrojen ve progestron) respektörlerine duyarlı ise lütfen doktorunuz ile konuşmadan tek başınıza bir şey yapmayın. Çünkü yumurta dondurma işlemleri sırasında size verilecek iğne veya haplar bu hormonlara yönelik olacağı için tümörünüz bir anda büyüyebilir, metastaz yapabilir.
İleride kemoterapinin verdiği bir hasar olup olmadığını görmek, değişimleri izlemek ya da herhangi bir şey için neden o zaman bu testi yapılmamışım dememek için doğurganlık ve kadınlık hormonlarınızın durumunu bilmek için aşağıdaki testleri yaptırabilirsiniz. Onu neden bunu neden yaptırmadım dediğim için ekliyorum bu notu. Biz bu testleri kanser teşhisinden bir ay önce yaptırmıştık.
E2-Östrojen, PRL-prolaktin, AMH-yumurta rezervi durumu, FSH-Yumurta kalitesi, LH-Luteinizan hormon
Kemoterapi tedavisine kendinizi hazırlayın….
*****Meme kanseri tedavisi , belirtileri, evreleri, tedavi öncesi ve sonrası bilmeniz gereken önemli bilgiler…… meme kanseri ile ilgili tüm yazılara ulaşmak için : ERKEN FARK ET, SEN KAZAN!
—————————————————————————————————————-
Her ‘ Erken Fark Et! Sen Kazan!’ yazısın altında tekrarladığım not : Lütfen unutmayın, ben bir doktor, hemşire, hasta bakıcı, bilir kişi… vb değilim. Sadece meme kanseri ile savaşan birisiyim. Teşhis konduğu günden bu yana konu hakkında araştırıyoruz, deneyimli olan kişiler ve doktorlar ile görüşüp bilgi ediniyoruz, içinde bizzat yaşıyoruz ve bilgi paylaştıkça değerlidir sözünden yola çıkarak öğrendiklerimizi ve yaşadıklarımızı paylaşmaya çalışıyoruz. Her ne kadar kanser ve tedavi süreçleri ile ilgili genel bilgiler doğru olsa da herkesin kanseri de tedavi sırasında yaşadıkları da kişiye özeldir. Bir kişinin yaşadığını diğer kişide yaşayacak diye bir kural yok. Bu nedenle, duyduğunuz her kötü şeyle panik olmayınız ama tedbiri de elden bırakmayınız. Bu ilaç iyi geliyor şu bitki karışımını kullan denildiğinde lütfen önce doktorunuza danışınız. Bu süreçte neyin iyi ya da kötü geleceği almış olduğunuz tedavi ve ilaçlara göre değişebilir. Lütfen, bu süreçte yaşadıklarınızı doktorunuz ile paylaşmaktan çekinmeyin ki size en doğru ve uygun desteği verebilirsin.
—————————————————————————————————————–