Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır! Unutmayın, bir çok kadın meme kanserini kendi kendine meme muayenisi (KKMM) yaparak buluyor. Meme kanserine neden olan tümörün (kitlenin) ele gelecek büyüklüğe gelmesinin zaman aldığını aklınızı bulundurun. Ve 40 yaş üzeri iseniz mamografi çektirmeyi, eğer ailenizde bir kişinde bu rahatsız varsa erken yaşlarda bir doktor ile görüşmeyi ihmal etmeyin diyerek asıl konumuza dönelim.
Meme Kanser Taraması Nasıl Yapılır? Tanısı Nasıl Konur?
Mamografi
Meme kanseri tarama ve tanısı için genelde ilk aşama. Çünkü, kendi kendinize meme muayenenizde bir şey bulamadınız ve rutin mamografi taramasına gidiyorsunuz. Bu aşamada şüpheli bir bulgu bulduklarında ikinci bir mamografi çekimi isteyebilir ya da hızlıca bir doktora görünmenizi isteyebilirler. Herhangi bir buldu yoksa seneye bir başka kontrole diyerek ayrılırsınız mamografi merkezinden.
İlk mamografi çekimimin ertesi günü ikinci mamografi çekimine çağrıldım sol meme için. Onun ardından ultrason çektirmemi ve bir doktor ile görüşmemi söyledir.
Mamografi sonucu : Kötü huylu olabilecek kitle, ultrason çekilmeli
Doktor Kontrolü
Meme muayenesi, kanser taraması için hangi doktora gidilir? Genel Cerrahi doktorunuza görünmelisiniz ama genel cerrahinin bir çok alt dalı olduğunu hatırlayarak göğüs cerrahisi ve meme kanseri konusunda uzmanlaşmış bir Genel Cerrah ile görüşmenizi tavsiye ederim.
Mamografi çekiminden sonra doktora gidiyorsanız meme kanseri taramasının ikinci aşaması, eğer herhangi bir kitle şüphesi ile geldiyseniz ilk aşamadasınız. Doktorunuz üç ay sonra tekrark kontrole gelmek üzere sizi gönderebilir veya mamografi çekilmesini isteyebilir ya da direk bir sonraki taramaya gönderir.
Burada sıralamayı biraz değiştirdim ben. Mamografi sonucunun hemen ardından aynı yerde (Kadıköy Belediyesi Meme Sağlığı Merkezi) ultrason çektirdim. İki ayrı radyolog muayesi ve sonuçları ardından doktora geldim elimdeki veriler ile. Doktorum muayenenin ardından beni Meme MR’ ına gönderdi.
Meme Ultrasonu
Bu aşamada radyoloji doktoru ultrasan ile meme ve koltuk altı lenf bezleri taraması yaparak memede kitleleri bulmaya çalışarak ne tip kitle olduklarını belirlemeye çalışır.
Ultrason sonucu: Sol memede 1.7 cm malign kitle şüphesi, lenf bezleri temiz, biyopsi yapılmalı.
Meme MR
Eğer ultrason ile kontrollerde malign bulgu şüphesi varsa (basit meme kanseri tıbbi terimler sözlüğü) doktorunuz muhtemelen sizi Meme MR’ ı çektirmeye gönderecektir. Böylece meme ve koltuk altı taraması daha detaylı yapılabilecektir.
MR sonucu : Sol memede 2 cm çapına yaklaşan bulgu, lenfler temiz, biyopsi önerilir.
Biyopsi
Tüm bu taramalar sonucunda malign bulgu şüphesi devam ediyorsa doktorunuz sizden biyopsi yaptırmanızı isteyecektir. Bunu sizi ultrason ile muayene eden doktorunuz yapıyor olabilir.
Biyaopsi ince uçlu iğne ile ya da kalın uçlu iğne ile yapılıyor olabilir. Biyopsi işlemi bölgesel uyuşturma ile yapılıyor. 3-4 minik iğne ile ilaç verilip uyuştuktan sonra işleme başlanıyor.
İnce uçlu iğne ile tümörden küçük parçalar alınarak kanser taraması yapalır. Sonuç size kanser olup olmadığını söyler kanserin türü ya da çeşidi hakkında bilgi vermez.
Kalın uçlu iğne ile yapılan biyopsi yönteminde kitleden daha kalın parçalar alınır. Minik bir tabancanın ucunda iğne olduğunu düşünün iğne hızlıca kitlenin içine girip çıkıyor. Eğer kitle ele gelmiyorsa radyolok doktorunuz bu işlemi ultrason eşliğinde yapacaktır. Bu biyopsiden gelen pataloji raporu kanserin türü, tipi, çeşidi…hakkında net sonuçlar verecektir.
Malign bulgu şüphesi ile bu tarama aşamasına geldiğimde doktorum kalın uçlu ile iğne ile biyopsi yapalım dedi. Yanılmayı çok istiyordu ama sonuçtan emindi. Her hangi bir işleme başlamadan önce detaylarını bilelim başımıza ne geleceğine dair hazırılık olalımdı istediği.
Biyopsi Sonucu : Invazif Duktal Karsinoma (IDC), Üçlü pozitif, yarı agresif (Grade 2)
PET/CT
Tüm vücut kanser taraması. Muhtemelen doktorunuz biyopsi sonucundan sonra vücudunuzda olası bir metastaz olup olmadığını görmek için PET taraması isteyebilir.
Tarama öncesi en az 6 saat açlık isteniyor, su içmek serbest. PET/CT çekimi öncesi açlık şekeriniz kontrol ediliyor ve ardından işleme başlanıyor. Damar yolundan 18-FDG adı verilen bir ilaç veriliyor. Kendisine bir şeker (glikoz) modülü diyebiliriz. Kanser hücreleri glikozu sevdiklerinden direk saldırıya geçiyorlar daha çok yiyip büyümek için. İlaç verildikten bir saat sonra çekime girdiğinizde de kanser hücreleri diğer hücrelerden ayrılmış oluyor. Çeki yaklaşık 20-30 dakika sürüyor.
PET/CT sonucu vücudunuzda ki her kanserli hücreyi ya da kitleyi belirleyemeyecektir. Çünkü onunda bir hassasiyet boyutları olduğu gibi kanserli hücrenin 18-FDG’ ye nasıl tepki verdiğide önemli. Bazı yerlerde farklı rakamşar verilsede genellikle söylenen bir santimin altıkları kanser hücrelerini net göremediği. Ama vücudunuzdaki her olası kitleyi nükleer tıp doktoru CT taramasında görebiliyor.
PET/CT sonucu : Sol memede derinde 1.5 cm geçmeyen malign uyumlu bulgu
Ameliyat sırasında görünen : Sol memede ki kitlenin boyutu 2.2 cm ve bir adet SLB lenf nodu mikto metastaz diğer lenf bezi makro metastaz 0.6 cm. Ve memede ki kitle ile beraber koltuk altı lenf bezleri 1. ve 2. seviye alındı.
*****Meme kanseri tedavisi , belirtileri, evreleri, tedavi öncesi ve sonrası bilmeniz gereken önemli bilgiler…… meme kanseri ile ilgili tüm yazılara ulaşmak için : ERKEN FARK ET, SEN KAZAN!
—————————————————————————————————————-
Her ‘ Erken Fark Et! Sen Kazan!’ yazısın altında tekrarladığım not : Lütfen unutmayın, ben bir doktor, hemşire, hasta bakıcı, bilir kişi… vb değilim. Sadece meme kanseri ile savaşan birisiyim. Teşhis konduğu günden bu yana konu hakkında araştırıyoruz, deneyimli olan kişiler ve doktorlar ile görüşüp bilgi ediniyoruz, içinde bizzat yaşıyoruz ve bilgi paylaştıkça değerlidir sözünden yola çıkarak öğrendiklerimizi ve yaşadıklarımızı paylaşmaya çalışıyoruz. Her ne kadar kanser ve tedavi süreçleri ile ilgili genel bilgiler doğru olsa da herkesin kanseri de tedavi sırasında yaşadıkları da kişiye özeldir. Bir kişinin yaşadığını diğer kişide yaşayacak diye bir kural yok. Bu nedenle, duyduğunuz her kötü şeyle panik olmayınız ama tedbiri de elden bırakmayınız. Bu ilaç iyi geliyor şu bitki karışımını kullan denildiğinde lütfen önce doktorunuza danışınız. Bu süreçte neyin iyi ya da kötü geleceği almış olduğunuz tedavi ve ilaçlara göre değişebilir. Lütfen, bu süreçte yaşadıklarınızı doktorunuz ile paylaşmaktan çekinmeyin ki size en doğru ve uygun desteği verebilirsin.
—————————————————————————————————————–