Kendi doğal sabunu, şampuanı ya da çamaşır deterjanını evde, yolda (seyahatte) neden kendin yap mı yorsun? Doğal gündelik sabun ya da şampuan yapımı kolay mı hangi malzemeler gerekli hızlıca bakalım ama önce kısa bilgi neden kendi sabununu kendin yap dedik…
İşi bırakıp sırt çantası ile çıkıp ardından motosiklet ile devam ettiğim dünya turunda ki keşif, kültürleri yerinde öğrenmek ya da bir süre yaşamların arasına karışıyor olmak bir çok şeyi öğretiyor. Bunların üzerine yaptığımız araştırmalar ve hastalığımda eklenince her zaman her şeye pratik çözüm bulmaya çalışıyor ve ihtiyacımız olan ürünleri nasıl kendimiz üretir ve tüketiriz diye bakınıyoruz. İçinde hem ne olduğunu biliyor hem de ucuza mal ediyoruz. Kendi sabunu kendin yap 🙂
Doğal sabun, şampuan, deterjan evde (yolda) yapımı için gerekli malzemeler?
- Bizim yolda sabun yapımı en kolay bulduğumuz HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI ki cilde olan faydaları saymakla bitmiyor. (İnternetten araştırmanız yeterli faydaları ve zararları için). Bir diğeri saf ZEYTİNYAĞI ama onu her yerde bulabilmemizin garantisi yok tabi.
- Genelde saf SU ekleniyor sabun reçetelerinde biz içme suyunu kullanıyoruz, şansımız varsa kaynatıyoruz ve soğuyana kadar bekliyoruz.Sabun yapının en önemli bir diğer maddesi kimyasal. O kadar araştırmamıza rağmen alternatif çözüm bulamadık. Tabi kuru odunları yakıp küllerini biriktirip ardından yağmur suyunu bir bidonda toplayıp karışım elde etmek dışında. O da kimyasal ama doğal kimyasal 🙂
- Katı sabun yapımı evde ya da yolda en kolay olanı. Bunun için kullanılan SODYUM HIDROKSIT yani kostik soda. Belki şunu yazarsam dahi iyi anlaşılacak : LAVABO AÇICI Her yerde rahatlıkla bulabilirsiniz sadece içindekiler yazan yerde en az %99 bu ham maddeyi görmeniz yeterli.
- Küçük bir TARTI. Çünkü sabun yaparken malzemeleri yemek yapar gibi kafamıza göre ekleyemeyiz!!!!!
- Eldiven ve Gözlük… Kimyasal dedik, lavabo açıcı dedik.
- Plastik Çırpıcı, evdeysen Blender harika seçim 🙂
Doğal sabun, şampuan veya deterjan evde(yolda) nasıl yapılır?
Sabun superfat oranı, su oranı, limon tuzu ile PH değeri düşürme gibi detaylara girmeyeceğim arkadaşlar. Eğer evde doğal sabun yapmaya devam edecekseniz bunlar ile ilgili çok fazla reçete bulabilirsiniz internette. Bu yazıda en kolay ve hızlı çözüm olarak seyahatte, yolda kullanmak üzere hızlı ve kolay nasıl sabun yaptığımızdan bahsediyoruz. Ve reçeteler normal cilt veya saç için. Çamaşır yıkarken deterjan önemli değil diyebilirsiniz ama biz hepsinde aynısını kullanabiliyoruz.
Sabun nasıl yapılır, reçete…vb video olarak izlemek için resme tıklayabilirsiniz :
Hindistan Cevizi Katı Sabun, Şampuan Yapımı Reçetesi :
935 gr Hindistan Cevizi Yağı
165.5 gr. NaOH – Sodyum Hidroksit
355 gr. Saf ya da İçme Suyu
Tekrar hatırlatıyorum sabun yaparken kafamıza göre hiç bir gramajı değiştiremeyiz!!! Bunun 1/2 ya da 1/3 ünü yapacağım diyerek bölebilirsiniz ama birini az diğerini çok koyamazsınız… İnternetten sabun hesap makinası diye aratarak bir çok hesaplama yapan web sayfası bulabilirsiniz.
Zeytinyağı Katı Sabun, Şampuan Yapımı Reçetesi :
200 gr zeytinyağı
25.5 gr NaOH-Sadyum Hidroksit
60 gr. Saf Su
Katı Sabun Yapımı Sırasıyla :
-
-
- Eldivenleri giyip, elimizi yüzümüzü kapatıp gözlüğü taktıktan sonra suyun içine yavaş yavaş NaOH ı ekliyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
- Hindistan cevizi yağını çok kısık ateşte eritmeye başlıyoruz. (Zeytinyağı kullanıyorsanız ısıtmaya gerek yok.)
- Kimyasal karışım ve Hindistan cevizi yapı sıcaklığı ortalama 35-45 derece arasındayken yavaşça karıştırarak birbirine ekliyoruz. (Zeytinyağı ise ikisi arasında ortalama 10 derece sıcaklık farkı karışım için yeterli.)
- Çırpıcı ile karışımı iyice karıştırıyoruz. Ardından blender ile devam edebilirsiniz. Ve Hindistan cevizi tamamen sertleşmeden kalıba alıyoruz.
- Yaklaşık 12 saat sonra sabun soğumuş olacak. O zaman istediğiniz gibi kesebilirsiniz daha fazla beklerseniz çok sertleşeceği için kesmek zor olacak. (Zeytinyağı sabunu için 48 saat bekledikten sonra kesebilirsiniz.)
- Kimyasal 48 saat içerisinde uçacaktır. Tüm malzemeleri doğru oranda kullandıysanız PH değeri ölçümü size yeşilin tonlamalarını verecektir ki bu da PH 7-8 arası bir sabun yapmışsınız demektir.
- Sabunun sertleşmesi için 4-6 hafta beklenmesi tavsiye edilir ama yolda biz o süreleri kullanamıyoruz tabi ki. Kendi sabunun kendin yap o kadar da zor değil.
-
Biz yola çıkmadan hemen öncesinde biraz Arap sabunu, biraz zeytinyağı sıvı sabun hazırladığımız için onları su ile karıştırdığımız çok uzun bir süre bize gidiyor ama dünya turu olunca yollarda olmak bir yaşam tarzı haline geliyor bu nedenle hijyen, temizlik ve kendi bakımımız için hızlı ve kolay çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bazı yerlerde günlerce çadırda kaldığımızda ya da konaklamak için bir ev tercih ettiğimizde tüm eksik malzemelerimizi hızlıca tamamlıyoruz.
Doğal Sabun PH değeri kaç olmalı?
Sabun yapacağız ama nasıl emin olacağız doğru yapıp yapmadığımızdan? Çünkü o kadar çok yazılıp çiziliyor ki PH değeri öyleyse bu olur şöyleyse o olur diye. Ben bu işin uzmanı değilim, bu konular içinde eğitim almadı ama sabun veya şampuan yapanların yanında bulunduğumuz gibi çok okuyup araştırıyoruz da. Çünkü çok hassas ve sorunlu bir cildim var, her malzemeyi kullanamıyorum. Detayları internetten bulabilirsiniz ben özet geçeceğim.
Nötr kabul edilen PH değeri 7. Doğal suların PH dereceleri 6.5 ile 8.5 arasında. Kısacası eğer sadece doğal su ile duş alacağım dediğimizde cildimize değen PH değeri bu.
Vücudumuzun farklı bölümleri farklı PH değerine sahip diye okuyorum ama sırt çantamda ya da motosiklet üzerinde PH 4.5 bunun için 5.5 onun 6.5 değeri şunun için diye bir şey yapma şansım yok. PF değeri 7 yani nötr olan sabun, şampuan ya da deterjan yapabiliyorsam ne mutlu bana. (7.5 da kabulüm 🙂 )
Hızlıca doğal el dezenfekteni hazırlamakta çok kolay unutmayın.
Keyifli yolculuklar, ve temiz günler….