Neyse ki meme kanserinin çok fazla karmaşık türleri yok. Aksi durumda o kadar terimi anlamam muhtemelen zor olacaktı. Neyin ne olduğunu, neden yapıldığını….vs. bilmek, öğrenmek ve patoloji raporunu anlayabilmek isteyen birisi olduğumdan merak ettiğim herşeyi tek tek araştırdım. Unutmamak gerekir ki, meme kanserinin türü meme kanseri tedavisinin nasıl olması gerektiğini etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
Aşağıda yazdığım tüm detaylar hem meme kanseri çeşitlerini anlamama hem de meme kanseri patoloji raporumu okuyup yorumlayabilmeme yardımcı oldu.
Meme kanseri türleri (çeşitleri, tipleri) nelerdir?
Öncelikle, kanser teşhisi aşamasında çok duyacağımız terimlerin açıklamasını kısaca yapmakla başlayalım.
Duktal : Süt kanalı ;
Lobüler : Süt üretimi yapılan süt bezleri ;
Karsinoma: Hücrelerin anormalleşmesi, kansere dönüşmesi;
In Situ: Kanserli hücreleri bulundukları kanal ya da bezlerin dışına henüz çıkamamışlar.
İnvazif (İnfiltratif) : Kanser hücreleri artık kabuklarını kırıp yayılmaya ve memenin tamamına yavaştan saldırmaya başlamıştır.
Bu kelimeleri birleştirdiğimizde meme kanseri türü ve ne aşamada olduğu ortaya çıkıyor. En yaygın görülen meme kanseri türü, invazif duktal karsinomdur. Yazı, yaygın olarak karşımıza çıkan kanser tiplerini içeriyor. Spesifik ve nadir görülen alt grupların detayları ne yazık ki yok. ( tübüler, medullar, müsinöz karsinoma gibi)
Başlıca kanser tipleri :
Duktal Karsinoma In Situ (DCIS)
Invazif Duktal Karsinoma (IDC)
Lobüler Karsinoma In Situ (LCIS)
Invazif Lobüler Karsinoma (ILC)
Her kelimenin anlamını bildiğimize göre bu cümlelerin ne anlama geldiğini artık biliyoruz. Bunlara ek olarak, kanserin türünü net olarak söyleyebilmek için hormon reseptörlerine de bakılması gerekmektedir.
Meme Kanseri Hormon Çeşitleri :
Östrojen, Progesteron ve Cerb-B2 (Her2). Progesteron ve östrojen kadınlık hormonu, HER2 ise kısaca epidermal büyüme hormunu (Pozitif olması kanser hücerisinin hızlı büyüdüğü anlamına geliyor). Meme kanseri, bu hormon çeşitlerine göre dört grupta toplanıyor;
Üçlü negatif meme kanseri : Bahsettiğimiz üç hormon reseptörünü de taşımayan. Meme kanserleri içerisinde yaklaşık %10-20 si bu kanser tipinde.
Üçlü pozitif meme kanseri : Üç hormon reseptörüne birden sahip meme kanseri. Meme kanserleri içerisinde yaklaşık %20-25 si bu kanser tipinde.
Kadınlık hormonları pozitif, Her2 negatif : En çok görülen meme kanseri çeşidi. %70-75 oranında.
Kadınlık hormonları negatif , Her2 pozitif
Her ne kadar kanser türleri başlığı altında konuşulmuyor olsa da kanser tipini belirlerken, bilinmesi gereken bir diğer şeyde kanserin grade seviyesi. Grade 1, 2 ve 3 olarak numaralandırılıyor. Grade 1, agresif olmayan Grade 3 ise agresif olan kanser türü. Grade kanserin ne kadar hızlı büyüdüğünü belirtiyor. Bu nedenle, agresif olması hızlı büyüme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
Bunların dışında patoloji raporumda yazan diğer detayları da araştırmış olabilirim ama o kadar derin inceleme yapmaya benim kadar meraklı değilseniz gerek yok. Nede olsa doktor değiliz Bu bilgiler kendi kanser türümüzün ne olduğuna biraz da olsa meme kanseri tedavi yöntemlerinden hangisinin bize uygulanacağını anlamaya yardımcı olacağı gibi aklımızdaki soruları araştırırken de bu bilgiler bize destek olabilir.
Benim patoloji raporumun bir parçası yukarıdaki resim. Sarı işaretli olanlar meme kanseri evresini belirliyor. Meme kanseri evreleri yazımdaki detaylardan yola çıkara evre 2B (tümör büyüklüğü ve kaç adet lenf bezi) Mavi işaretli büyüme hızını, agresif olup olmadığını gösteriyor. Grade II. Yeşil işaretli olanlar meme kanseri çeşidi diye söylediğim hormon reseptör grupları. Bu durumda benim meme kanserimin türü (tipi ya da çeşidi) : 2. evre (stage IIB), yarı agresif üçlü pozitif meme kanseri.
Patoloji sonucunu alır almaz detaylarına bakarak kanser türünü belirlemiş ve meme kanseri tedavi yöntemleri neler diye araştırmaya ve diğer ülkelerdeki hastaneler ile yazışmaya başlamıştık. Böylece onkolog ile görüşürken kanser hakkında da tedavisi hakkında da bilinçli olup doğru soruları sorabilecek ve bana, yaşam tarzıma en uygun tedaviye beraber karar verebilecektim ki öylede oldu ama yaşadığım onca traji komik olayların ardından hayat mücadelesine başlayınca planladığımız bütün tedavi yalan oldu. Meme kanseri kapıyı çalınca yazısında kanser haberini aldıktan sonra gün gün yaşadıklarımın detayını bulabilirsiniz.
*****Meme kanseri tedavisi , belirtileri, evreleri, tedavi öncesi ve sonrası bilmeniz gereken önemli bilgiler…… meme kanseri ile ilgili tüm yazılara ulaşmak için : ERKEN FARK ET, SEN KAZAN!
—————————————————————————————————————-
Her ‘ Erken Fark Et! Sen Kazan!’ yazısın altında tekrarladığım not : Lütfen unutmayın, ben bir doktor, hemşire, hasta bakıcı, bilir kişi… vb değilim. Sadece meme kanseri ile savaşan birisiyim. Teşhis konduğu günden bu yana konu hakkında araştırıyoruz, deneyimli olan kişiler ve doktorlar ile görüşüp bilgi ediniyoruz, içinde bizzat yaşıyoruz ve bilgi paylaştıkça değerlidir sözünden yola çıkarak öğrendiklerimizi ve yaşadıklarımızı paylaşmaya çalışıyoruz. Her ne kadar kanser ve tedavi süreçleri ile ilgili genel bilgiler doğru olsa da herkesin kanseri de tedavi sırasında yaşadıkları da kişiye özeldir. Bir kişinin yaşadığını diğer kişide yaşayacak diye bir kural yok. Bu nedenle, duyduğunuz her kötü şeyle panik olmayınız ama tedbiri de elden bırakmayınız. Bu ilaç iyi geliyor şu bitki karışımını kullan denildiğinde lütfen önce doktorunuza danışınız. Bu süreçte neyin iyi ya da kötü geleceği almış olduğunuz tedavi ve ilaçlara göre değişebilir. Lütfen, bu süreçte yaşadıklarınızı doktorunuz ile paylaşmaktan çekinmeyin ki size en doğru ve uygun desteği verebilirsin.
—————————————————————————————————————–