Çıktığım yolcukların büyük bir çoğunluğunu tek başıma yapıyorum. Seyahatlerimin yalnız olmasının nedeni bundan çok fazla hoşlandığım için değil, uzak kıtalara yapılacak geziler için veya uzun seyahatler için her daim seninle aynı zamanda yola çıkacak biri olmamasından. Tabii, tek başına seyahat etmenin özgürlüğünün ayrı bir keyif olduğunu söylemeden edemeyeceğim 🙂
Yola çıkarken ki hazırlık aşamasında yaptıklarımdan, yolda başına gelenleri anlatanlardan aldığım bilgileri bir araya getirdim ve seyahate çıkmadan dikkat etmeniz gerekenler konusunda kısa kısa öneriler ve tüyolar hazırladım.
Tatile giderken belkide bir çoğumuzun yaptığı şeyler bunlar. İster tek başına ister birileri ile seyahat edelim bu detayları atlamayalım. Özellikle, yalnız seyahat giderken birde uzunsa yolumuz her maddeyi kontrol etmeyi unutmayalım. Seyahate çıkmadan önce nelere neden dikkat etmeliyiz? Soru-Cevap halinde oldu yazımız bu sefer 🙂
Seyahate Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler, Hazırlık Aşaması
Gideceğin ülke hakkında kısa kısa…
1- Bir ülkeye giderken o ülkenin hava durumu, kılık kıyafeti ve ekonomik durumu hakkında araştırma yapın. Bu size yanınızda ne tarz kıyafet götürmeniz gerektiği konusunda yardımcı olacaktır. Ekonomik durumu ise ihtiyacınız olacak parayı belirleyecektir. Günde 20 TL yeterli olacak bir ülkeye bir hafta tatil için 700 TL götürmeye sanırım gerek yoktur.
2- Her zaman için gideceğiniz ülkedeki seyahat ilgili son duyuruları Dış İşleri Bakanlığı’ nın ”http://www.mfa.gov.tr/” yurt dışı seyahat duyuruları bölümünden bulabilirsiniz. Aynı şekilde sağlık açısından herhangi bir tehlike olup olmadığınıda ”http://www.seyahatsagligi.gov.tr/” web sayfası üzerinden kontrol etmeyi unutmayınız!
3- Seyahat edeceğiniz ülkede Türk Konsolosluğu ya da Fahri Konsolosluk var mı kontrol edin? Herhangi bir durum ile karşılaşırsak ilk yardım isteyeceğimiz yerlerden birisi olacak.
Önemli Evraklara Dikkat!
Seyahate giderken sadece pasaport değil ehliyet ve kimliğimizide yanımıza alıyoruz. Kaybolma riski nereye giderseniz gidin olabileceğini unutmayın. İki çift küçültülmüş halde fotokopilerini alın. Birisini minik iç çantanızda diğerini sırt çantası veya bavulunuzun bir gözüne yerleştirin. Evrakların fotoğraflarını çekin ve kendinize muhakkak bu bilgileri e-mail ile gönderin. Ekstaradan aileden birine daha göndermenin bence bir sakıncası yok 🙂
Uçak bileti, otel rezervasyonları gibi bilgiler muhtemel olarak e-mail adresimizde olduğu gibi, çoğu zaman print ederek yanımızada alıyoruz. Onların birer fotoğrafını almak ya da bilet veya rezervayon numarasını bir yere yazmayı ek iş diye düşünmeyin. Fotokopi yanınızda değilse, internet çekmeyen bir yerdeyseniz ve telefonunuzu şarj edemediyseniz yazdığınız bu bilgiler hızlıca imdadınıza yetişecektir.
Çantaları Zorlamayın!
Sırt çantasını ya da valizinizi siz taşıyacaksınız. İhtiyacınızdan fazla eşya koymayın. Hızlı hareket etmeniz ya da uzun süre taşımanız gerekirse hayatı size zindan etmesinler.
Nakit ve Kredi Kartları!
5 tane kredi kartınız varsa hepsini birden sanırım yanınıza almanıza gerek yok. En çok kullandığınız 1 veya 2 adet kart yeterli olacaktır. Üzerinizde çok fazla nakit para bulundurmayın. ATM bulamazsam diye düşünebilirsiniz ki bulamadığınız yerler olabiliyor. Ama ihtiyacınızdan fazla para sizi yolda daha çok tedirgin edecek bunu hatırlayın.
Para çekmek için kullanacağınız ATM kartı veya kredi kartınızın bağlı olduğu hesaplarda çok yüklü miktarda para tutmayın. En kötü senaryoda paranızı gasp etmek isteyen kişi sizinle ATM’ ye kadar gelip hesaplarınızda ki parayı çekmek isterse sadece gördüğü kadarını alabilecektir.
Tatil Planınızı Paylaşın!
Bir tatil köyüne gidip 3 gün kalıp gelmiyorsanız lütfen bunu atlamayın. Yanlız seyahat eden biri olarak sürekli yer değiştirecekseniz ve tahmini nerde ne kadar kalacağınızı planladıysanız yola çıkmadan önce bunu aileniz ve dostlarınız ile paylaşın. Böylece sizden haber alamazlarsa nerede olduğunuzu tahmin edebilirler ve merakları çok az da olsa hafifler.
Yurt Dışına Açık- Kapalı
Daha önce yurt dışına çıkmadıysanız, telefonunuzda eski bir sim kartınız varsa ya da farkında olmadan sim kartı yurt dışına kapatmış olabilirsiniz. Gittiğinizde açtırmayı beklemeyip ülkeden çıkmadan bunu kontrol ediniz.
Aynı durum kredi kartınız içinde geçerli. Pek sıkıntı yaşanmıyor olsa da daha önce gördüklerimden dolayı hatırlatmak istiyorum. Para çekmek için kredi kartı değil ATM kartı kullanacaksanız yurt dışındaki ATM makinalarından kullanabildiğinize emin olun.
Basit Kelimeleri Öğrenin!
Yurt dışına seyahat ederken İngilizce bana yeter diyebilirsiniz. Ama inanın bazı yerlerde hayat hiç öyle olmuyor. Bu yüzden yola çıkmadan önce basit kelimeleri öğrenin hem size yardımcı olabilmesi hem de daha iyi empati için.
Merhaba, Günaydın, İyi akşamlar, Yardım Edin, Tehlikeli mi, Güvenli mi, Kaç para, Nerede …. gibi basit şeyler… Aklımdayken alerjiniz olan ve yememeniz gereken birşey varsa gittiğiniz ülkede Türkçe ve İngilizce menü olmayabilir 🙂 Bu nedenle, o sebze, meyve..vb yazılışlarını bir yere not edin.
Bir Künyeniz Var mı?
3-5 günlük seyahat için ne gerek var demeyin. İster bir künye yaptırın kendinize, ister su geçirmeyen kart, yanınızda olsun yeterki. İngilizce olduğu gibi diğer yüzü farklı bir dil olursa süper olur. Afrika için Fransızca, Orta ve Güney Amerika için İspanyolca gibi.
Ad, soyad, yaş, kan grubu, hangi ülkeden geliyorsunuz?, Herhangi bir ilaca alerjiniz var mı? Bir rahatsızlığınız var mı? Ameliyat olduysanız ne ameliyatı? Mevcutta kullandığınız bir ilaç var mı? Acil durumda ulaşılacak en az iki kişinin ad ve telefon bilgileri.
Evet. Herhangi bir hastaneye gittiğinizde seyahate gidip gitmediğinize bakılmaksızın sorulan sorular 🙂 Hiç birimizin buna ihtiyacı olmasın hiç bir tatilde, ama olurda bir aksilik olursa diye tutuyoruz yanımızda.
Sağlık Çantası
Sadece düzenli kullandığınız ilaçlar değil, kullanabileceğinizi düşündüğünüz ilaçlarıda yanınıza almanız gerektiğini unutmayın. Başım ağrırsa ordan bir ilaç bulurum yerine arada sırada da olsa kullandığınız bir ilaç varsa en azından 2-3 tanesini yanınıza alınız. Bildiğiniz markalar orada yoksa ve dillerini bilmiyorsanız ne alacağınızı bulmanızda derdinizi anlatmanızda zor olacaktır.
YOLA ÇIK! SINIRLARI GEÇ! HAYATI KEŞFET!
2 yorum
Gülçin, bilmediğimiz ya da üzerinde durmadığımız konulara değinmişsin. Bazen üşendiğimiz şeyler sonra karşımıza keşkeler dizisi olarak çıkıyor. Başucu rehberi olmuş, eline sağlık.
Ellerinize sağlık münferit gezen bir gezginci olarak bazı önemli şeyleri atladığımı farkettim.Tavsiyelerinize uyucam teşekkürler……