Güney Amerika’ nın kuzey batısında yer alan Ekvador Cumhuriyeti her ne kadar küçük bir ülke gibi görünüyor olsa da sizinle paylaşabildikleri kocaman.
Coğrafya kitaplarından öğrendiklerimizden , internette yaptığımız araştırmalardan, belgesellerden, duyduklarımızdan, gördüğümüz fotoğraflardan dolayı Güney Amerika’ nın ne kadar çok görülmesi gereken bir yer olduğunu biliyoruz. Ekvador’ da, içinde barındırdığı güzellikleriyle bence bu listenin başında yer almayı hak ediyor.
Neden Ekvador’ a gitmeliyim? diye sorarsanız size Ekvador’ a gitmek için en az 10 tane neden sayabilirim.
1- Elinize renkli boyaları alın ve karıştırarak kaç farklı yeşil tonu çıkartabileceğinize bir bakın. Sonra birde Ekvador’ a gidin. Bakın bakalım sizin renkleriniz mi daha fazla onunki mi? Doğası ve yeşilin tonları ile harika bir ülke Ekvador.
2- Ekvator çizgisi üzerinde yapılan yaprak deneylerini, üzerinde yürümeye çalışanların yorumlarını okuruz, görürüz, duyarız. Ekvator çizgisi de sizin için Ekvador’ a gitmek için bir neden olabilir.
3- Dünyanın en büyük yağmur ormanları Amazonlara yolculuk yapmak…. Amazonlardaki yaşamları ve kültürleri tanımak… Ekvador’ a kadar gelmişken görmeden dönmek olmaz.
4- Yaşadığı onca depremlere rağmen Inka şehri kalıntıları üzerine kurulmuş başkent Quito, UNESCO kültür mirası listesine giren ilk şehirden. Quito şehir merkezi buram buram tarih kokuyor. Ayrıca dünyanın ikinci en yüksek başkenti Quito. Tarihi yerleri seviyor musunuz? Hemen Latin Amerika’ da görülmesi gerekenler listenize kaydedin. Neden mi? Çünkü Latin Amerika’da en iyi korunmuş aynı zamanda da en çok değişime uğramış tarihi şehir. Quito görülmesi gereken yerlere göz atabilirsiniz.
5- Maceraya birazda heyecana hazır mısınız? Bir liste var hepimizin az çok duyduğu, birileri gitmiş görmüş araştırmış ve o kadar şeyi bir araya getirmiş , ‘Ölmeden önce görülmesi gereken 1000 yer’ adlı kitabı yazmışlar. İşte o listede yerini almış bir yer La Casa Del Arbol, Banos. Biz onu hangi isimle biliyoruz? ‘Dünyanın sonundaki salıncak (Swing end of the World) ‘ Sanırım bir giden bir de gitmeyen pişman 😀
6- Güney Amerika tam bir volkan cenneti ve nedense Ekvador bunlardan birçoğuna ev sahipliği yapmaya kabul etmiş. Bunlardan bir tanesi belki de turistlerin gitmeyi en çok tercih ettiği yerlerden biri dünyanın en yüksek aktif volkanı Cotopaxi. 5.900 metrelerde zirvesi olan bu volkan duyduğum anda bile içimi kıpır kıpır ettirmişti. İsmi aktif volkan olarak kalsın ama mümkünse harekete geçmesin. 😎
7- Hiç krater gölü gördünüz mü? Quilota volkanı, 3900 metre yükseklikte ve 250 metre derinlikteki Quilotoa gölünü ve muhteşem manzarasını size göstermek istiyor.
8- Bir kültür mirasi Cuenca. İçinde bulundurduğu tarih ve binaları ile UNESCO’ nun sadece kültür mirası değil dünyanın güvenilir kültür mirası listesinde yer alıyor.
9- Doğa ile baş başa olmak ve deniz tam size göre mi? O zaman içinde barındırdığı binlerce canlı çeşiti ile muhteşem bir rezerv olan Galapogos volkanik adaları tam size göre. Canlı çeşitliliği ile dünyanın en büyük biyolojik rezervlerinden kabul ediliyor ve dünyada 17. sırada yer alıyor.
10- Modern yaşam ile geleneksel yaşamın iç içe girdiği bir ülke. Bir şehre gidip ne kadar modernize olduğunu görürken hemen yanı başında devam eden geleneksel yaşamın içine girip tarihte kaybolabilirsiniz.
Biraz daha yazmaya devam edersem Ekvador’ a neden gitmeliyim yazısı Ekvador’ da gezilmesi görülmesi gerekenler yerler listesine dönüşecek. 😎 Bu yazıyıda en kısa sürede paylaşıyor olacağım. Ekvador’ da listeye eklenecek o kadar çok şey var ki bitmiyor doğrusu.
Ekvador ile ilgili aklınızda bulunması gereken kısa notlar…
- En başta söylemem gerekiyor; Ekvador, Türkiye’ ye vize uygulamıyor. Uzak diyarlarda vizesiz gidilebilen bir ülke.
- Kıyı bölgelerinde hava sıcaklığı yıl boyunca ortalama 25 derece.
- Ekvator çizgisi Ekvador’ dan geçtiği için 365 gün boyunda 12 saat gün ışığı alıyor. Böylece her gün gezmek için ve güneşten yaralanmak için çok zamanımız var 😉
Ekvador’ a ne zaman gidilir?
Ekvador kurak ve yağışlı olmak üzere iki dönem yaşıyor. Ve doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine hava çok fazla değişim gösteriyor.
Kıyı şeritleri tropikal iklime sahip. Amazon yağmur ormanları adı üstünde biraz ıslak bir bölge. Zaten orda olduğunuzda yağmur 4-5 saat yağmasa siz dua etmeye başlıyorsunuz yağmur yağsın diye 😉
Bölgelere göre hava farklılık gösterdiği için gideceğiniz zamana göre hava durumunu kontrol etmenizi tavsiye ederim.
En yağışlı dönem : Şubat ve Nisan aylarında
En kurak dönem : Haziran ve Eylül ayları arasında….
Benim 10 gün diye gidip bir ayda çıkamadığım gezmeye doyamadığım bu ülke umarım sizin de Güney Amerika’ da kesinlikle görülmesi gereken ülkeler listenize girmeyi başarmıştır yazıdan sonra. Benim kesinlikle yeniden gidilmesi gerekiyor listemin başında yer alıyor 😛 Hala göremediğim yerleri var 😕
Yola çık! Sınırları geç! Hayatı Keşfet!
3 yorum
elinize sağlık.
Teşekkür ederim…
harika yazı olmuş